Söndag
21 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Fredag
09 Feb 1 match
Måndag
19 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Fredag
22 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Tisdag
26 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

Jesper Alm stannar – tar sikte på 10:e raka SSL-säsongen

27 juni 2023 14:15

Jesper Alm kom till Linköping från Vimmerby IBK inför säsongen 14/15 och med det nya kontrakt som skrevs under för en tid sedan kan nu trotjänaren ta sikte på sin 10:e raka säsong i Linköping och högstaligan! Över 250 SSL-matcher i Linköping imponerar givetvis stort för lagets zorrospecialist!


Jesper Alm är tillsammans med Martin Karlsson och Matej Jendrisak (som också kom till klubben 2014) de som varit med överlägset längst i nuvarande SSL-trupp. Dubbla SM-finaler smäller naturligtvis högst på meritlistan för Jesper och drömmen att knipa SM-guldet med Linköping går därmed vidare.

-Jesper fick tyvärr säsongen förstörde på grund av mycket skadeproblem men de matcher han spelar så bidrar han alltid. Han är en av våra kulturbärare och mest lojala spelare som alltid jobbar hårt, så självklart är det viktigt att Jeppe väljer att förlänga med oss, säger Linköpingstränaren David Gillek om att Alm förlängt kontraktet.

Snart 10-årsjubileum i Linköping – hur sammanfattar du dina år i klubben?

-När jag kom till klubben hade vi ett riktigt starkt lag och det blev SM-final direkt och även om jag fick minimalt med speltid i början så var det otroligt lärorik start på SSL-karriären. Det är något jag burit med mig sedan dess och givetvis är det en morot att ta sig tillbaka till Globen och en ny final. Efter det så har det varit många säsonger där vi varit ett stabilt slutspelslag utan att få till en fullträff även om jag tycker vi var nära nu senast mot Storvreta. Att vi pressade det lag som senare blev svenska mästare så pass mycket gör att vi nu vet vad vi kan när vi presterar på topp och det gör det också lättare att motivera sig framöver då man vet att vi kan nå långt.

Vad är det viktigaste faktorerna till att du nu skrivit nytt kontrakt och blivit Linköping trogen under så många säsonger?

-Det är såklart många faktorer. Men att jag hela tiden trivts med klubben, lagkompisar, staden och skolan har ju gjort Linköping till ett naturligt val för min del. På det personliga planet tycker jag också att jag fortsätter utvecklas som spelare och också får ett större och större förtroende vilket också motiverar mig att spela vidare.

Hur rankar du förra säsongen för laget del? Du har ju väldigt många tidigare säsonger att jämföra med. Vad anser du behöver bli bättre om ni ska kunna ta er tillbaka och utmana om en SM-final plats igen?

-Det var en säsong som var mer upp och ned än någon jag spelat innan. Den djupa svacka vi hade under hösten är inte något jag upplevt innan även om vi sedan ordande upp det tack vare en bra avslutning på grundserien och också säkrade slutspelet relativt komfortabelt. Sedan i slutspelet är det väldigt små marginaler vad som avgör och speciellt nu senast mot Storvreta känns det som vi borde ha vunnit ett par matcher till och då kanske slagit ut dem. Men givetvis måste precis alla spelare ta ytterligare ett steg när det blir slutspel om vi ska kunna slå ut lag som Falun eller Storvreta. Så med en jämnare grundserie och en rejäl uppväxling i slutspelet kan vi absolut nå hela vägen.

Du stod för din poängbästa säsong 21/22 (22 poäng) men denna säsong stördes du av flera skador – har det drivit dig att fortsätta för att se vad du har kvar att ge?

-Jo så är det helt klart. Jag åkte på två hjärnskakningar under säsongen och sedan hade jag även problem med ljumske och höft så förra säsongen slutade alldeles för tidigt för min del och det hade varit tråkigt att avsluta i klubben på det sättet.

Du är ju känd som en riktig slitvarg och även stark när det gäller fystester – är du i fortsatt med i toppen i laget eller kan någon ”ungtupp” utmana dig på beeptester och i spåret?

-Nja, jag har nog blivit lite för tung nu på senare år för att utmana de lite lättare spelarna som Lögga (Emil Lögdberg) och Ogge (Oskar Hovlund) i spåret. Då får nog några av de yngre köra med viktväst i såfall. Men visst jobbar jag mycket med de fysiska bitarna och det gäller att ligga i för att fortsätta ligga i framkant på tester och löppass.

Du är vad man kan kalla en ”tränares dröm” då du är flexibel och kan spela på många olika platser och ikläda dig olika roller på planen – vad säger du om det epitetet och vad är egentligen ditt eget förstaval vad det gäller position?

-Det är alltid kul att höra och givetvis vill man ha en tränares förtroende så mycket som det går. Det blev ju till och med så att jag spelade back en del förra säsongen och tycker ledningen att det är bäst för laget så gör jag allt jag kan på den position jag får. Men skulle jag själv säga så är det nog som högerforward jag är mest bekväm och gör mest nytta för laget när jag får sätta hög press och springa mycket. Jag ser mig i första hand som en lagspelare som försöker bidra till lagets bästa så mycket det går och kanske inte strävar efter det stora rubrikerna direkt.

Zorrandet blev ju en riktigt het potatis detta slutspel – du är ju en Zorrospecialist sen gammalt så vad säger du om debatten som blossat upp nu och hur ser framtiden för Zorrandet ut och är det någon i laget som närmat dig i den ädla zorrokunskapen?

-Vi hade ju snackat om att Zorra om det blev straffar i slutspelet och utnyttja detta fullt ut. Men vi var också medvetna om att det skulle skapa rubriker och debatt. Nu är jag precis som i princip alla andra i Linköping för en regeländring som tar bort zorrostraffar men så länge det finns kvar som en möjlighet kommer vi att köra på det igen då det ger skytten en väldig överlägsenhet jämfört med en vanlig straff. Visst är det fler som tränat Zorro (Marre, Palmén och Carrington bl.a.) men jag tror ändå inte det är så många i laget som tänker börja spela med Zorroblad på matcher utan de håller det nog till straffar i så fall.

Jesper Alm

  • Ålder: 28 år (född 1995)
  • Position : Forward (men allroundkunnig)
  • Meriter: 9 säsonger i SSL med Linköping och dubbla SM-silver men även U19-landskamper
  • Moderklubb: Vimmerby IBK