Söndag
21 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Fredag
09 Feb 1 match
Måndag
19 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Fredag
22 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Tisdag
26 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

Philip Fox är Linköping Innebandys nästa storvärvning

26 april 2024 12:40

Han har under fem SSL-säsonger varit en av Växjös absolut viktigaste backar. Men nu vänder Fox hem till Linköping och det är hög tid för honom att representera moderklubben Linköping Innebandy igen!


Efter fem framgångsrika säsonger i SSL med Växjö så kan vi nu med glädje presentera Philip Fox som nästa spelare att ansluta till Linköping. Den offensiva backen har hunnit med 164 SSL-matcher och inte mindre än 74 poäng i Viperströjan. Fox började som knatte i Linköping Innebandy innan han tog klivet till Ledberg under ungdoms och junioråldern. Efter en stark säsong med Åby i allsvenskan blev det dock inte SSL-spel i Linköping utan valet föll istället på Växjö men nu är ordningen återställd!

-Vi får in en mycket erfaren SSL-back i truppen och givetvis är det ett lite extra plus att han nu komer hem till Linköping då vi fortsatt jobbar på att få hemvändare till oss. Philip är en stor och stark spelare som har alla delar i sitt spel. Han har ett bra avslut, bra passningar och en snabbhet och dessutom kommer han nu till Linköping med en vilja att vinna titlar, säger Sportchef Johan Fredriksson om Fox.

Välkommen tillbaka till Linköping – hur känns detta att komma åter till hemstaden efter att ha spelat i Växjö under så lång tid?

-Det känns bara bra och positivt att komma hem till Linköping. Dels att få spela inför föräldrar och kompisar men också för att det känns som Linköping har något spännande på gång framöver. I de samtal jag haft med Linköpings ledning så ser framtidsplanerna väldigt bra ut tycker jag.

Du inledde din innebandybana i Linköping och via Ledberg och Åby hamnade du sedan i Småland när det vankades SSL-spel. Hur har dina tankar gått i klubbvalen och vad för dig nu hem till Linköping?

-Ja som knatte började jag i Linköping där pappa var med och startade ett lag och sedan var det kompisar som fick mig att byta till Ledberg där jag stannade länge. Åby hörde av sig om jag var sugen att testa på allsvenskt spel så då var jag där på dubbellicens sista året jag gick på gymnasiet. Att det sedan blev Växjö var att det kändes som det var på gång med något bra i klubben och dessutom var det många spelare födda 2000 som jag kände från U19-landslaget som var där då. Nu är det dags för nästa steg i Linköping och då är det både det sportsliga och privata som spelat in. Dels att få flytta hem som sagt men tanken är också att jag ska börja studera på Linköpings Universitet.

Och du återförenas även med en del spelare du känner sedan innan även om det var några år sedan ni spelade ihop. Hur tänker du runt det?

-Nja, man kanske tänker så men egentligen är det bara Timmy (Lindqvist) som jag spelat tillsammans med. Sedan gick ju Hovlund, Seth och Olle Abrahamsson på gymnasiet samtidigt som mig men hur som helst ska det bli riktigt kul att komma till laget.

Du är en stark och orädd back (och center) som gillar både det defensiva mer fysiska spelet men även att fylla på i det offensiva spelet – är det en beskrivning du håller med om eller hur skulle du själv vilja beskriva dig som spelare?

-Ja det stämmer, kanske kan jag lägga till att jag är en spelare som gillar att spela med fart och utmana min gubbe.

Du har nyligen avslutat ett slutspel med Växjö där det blev semifinalförlust mot Storvreta – hur ser du på din egen insats under säsongen och framförallt i slutspelet där det ju blev mäktiga 6 mål och en del spel som center?

-Det har väl varit en lite ryckig säsong då jag var skadad en del i början. Men sedan februari och under slutspelet har det gått väldigt bra för mig tycker jag. Så framförallt avslutningen på säsongen är något jag tar med mig.

Ja det här med centerrollen du haft på slutet i Växjö – hur tänker du runt den nu när du kommer till Linköping?

-Jag har spelat center i de sista grundserieomgångarna och sedan hela slutspelet och det har varit sjukt kul att vara mer delaktig i det offensiva spelet, så centerrollen har jag absolut trivts med. Men sen får vi se framöver hur ledningen tänker i Linköping och vilken roll jag får.

Det blir tredje året på raken ni åker ut i semin med Växjö – hur tacklar du det mentalt att vara så pass nära en SM-final men sedan bli utslagna?

-För egen del så gör det bara att jag blir ännu mer hungrig och bara vill ta mig till en SM-final ännu mer. Den här säsongen var vi ju inte riktigt så nära som året innan och kanske var det tappet av Sankell som blev för stort.

Landslagsspel är ju alltid en intressant fråga – du är redan uttagen till det svenska landslaget som ska spela 3 mot 3 VM i Lahtis i Maj och du har gjort ett riktigt vasst slutspel. Hur tror du själv du ligger till för att få dra på dig den blågula tröjan även i ett hemma-VM i december?

-Oj, det har jag verkligen ingen aning om och kanske inget jag funderat jättemycket över nu under säsongen då man har fullt upp ändå. Så hur förbundskaptenerna tänker vet jag inte men givetvis vore det en dröm att få spela ett VM och som nu när det dessutom är ett VM på hemmaplan. Det är ju VM och ett SM-guld med sitt klubblag som är det största man kan vinna så visst är det saker som driver mig.

Linköping har ju gjort lite samma resa som Växjö de senaste säsongerna men med den skillnaden att Linköping åkt ut i kvartsfinalspelet istället för semin – vad har du för tankar om det Linköping du mött många gånger de senaste säsongerna.

-Det vi ofta pratat om i Växjö är att Linköping är ett tungt och fysiskt lag att möta med stora forwards som gör att man lätt blir nedtryckt. Nu ser det ut att bli en spännande framtid med några riktigt intressanta nya spelare i laget med lite annan profil så jag ser väldigt ljust på kommande säsong.

Linköping vill givetvis ta ett steg nu för att passera kvartsfinalerna – vad ser du behövs för att klara detta och vad tror du att du kan komma in med för att hjälpa laget till ”nästa nivå”?

-Det handlar om att få ihop gruppen och sedan balansera det solida försvaret som finns med ett stabilt anfallsspel och försöka skapa många lägen framåt. För egen del hoppas jag kunna komma in med ett fartfyllt offensivt spel och skapa lite oreda framåt och defensivt är det min aggressivitet och snabba fötter som jag hoppas ska hjälpa laget framöver.

Tack och varmt välkommen till Linköping Philip!

Philip Fox

  • Född: 2000 (ålder 23)
  • SSL meriter: 5 säsonger med Växjö och 165 SSL-matcher (inkl slutspel) och 74 poäng.
  • Landslagsmeriter: Tillhör Guldsteget (kan liknas vid ett U23-landslag) och är uttagen till svenska truppen till 3 mot 3 VM i Finland i maj. 9 st. U19-landskamper och 5 poäng.