Kvartsfinalserien lever efter Linköpingsvinst

25 mars 2021 22:32

När det såg som tyngst ut lyckades Linköping höja sig på flera plan och vinna kvällens kvartsfinal mot Kalmarsund med 6-5 (2-1, 2-3, 2-1). Deny Känzig blev matchvinnare med sitt sena 6-5 mål och kvartsfinalserien står därmed 1-3 och nästa match spelas på lördag i Kalmar.

-Det var riktigt skönt och jag är stolt över den moral grabbarna visar i kväll, sa en nöjd Linköpingstränare David Gillek direkt efter slutsignalen.

Inför matchen var det inte mycket som talade för en Linköpingsvinst. Aldrig tidigare i slutspelshistorien hade ett lag som legat under med 0-3 i en matchserie ens vunnit en match och dessutom saknade Linköping Matej Jendrisak, Martin Karlsson och Olli Laine d.v.s tre av tio spelare i de båda toppformationerna.

Flera spelare gjorde sin bästa slutspelsmatch

Coach Gillek stuvade om i femmorna och precis som önskat var det flera spelare som höjde sig när det behövdes som mest. Målvakt Andreas Blom gjorde sin bästa slutspelsmatch och räddade några avgörande lägen samtidigt som målskyttet spreds ut över fler spelare i laget vilket är viktigt inför fortsättningen.

Stark förstaperiod av hemmalaget

Linköping gjorde en riktigt bra första period. Förvisso inledde Kalmarsund målskyttet i matchen men Linköping och Oskar Seth svarade med 1-1 endast 13 sekunder efter 0-1 målet. Linköping tog över mer och mer och Oskar Hovlund gav Linköping ledningen med 2-1 mitt i perioden i spel 5 mot 4. Linköping hade fler chanser man resultatet stod sig perioden ut.

Time-out gav önskad effekt

I andra perioden kom dock en svacka som vi sett för många gånger denna kvartsfinal. Kalmarsund gick från underläge 1-2 till ledning 4-2 på två minuter i en period av slarv samt dålig markering av Linköping. Dessa dippar har sänkt laget under slutspelet. Men David Gillek tog en time-out och Linköping kom igen. Viktor Palm reducerade mitt i perioden och med 2,5 minut kvar satte Olle Abrahamsson 4-4 efter fin pass från Viktor Palm. Likaläge inför tredje.

Linköping utnyttjade misstag

I tredje var det Linköping som kopplade greppet sedan Felix Forlsund spelats helt fri av Palmén efter ett mösnteranfall. Tredje perioden blev annars ett ställningskrig. Men det var Kalmarsunds duon Haglund/Johansson som idag stod för alla poäng för laget som fixade kvitteringen till 5-5 med fem minuter kvar. Avslutningen blev nervig men denna gång var det Linköping som utnyttjade ett Kalmarsundsmisstag. Deny Känzig snodde bollen och efter en snurrfint skickade schweizaren in 6-5 som blev matchavgörande.

-Det är viktigt att det nu är vi som utnyttjar deras misstag i slutet, sa Gillek om 6-5 målet.

Nu fortsätter alltså serien i Kalmar på lördag och Linköping har nu alla möjligheter att på allvar störa Kalmarsund.

-Vi har kommit in snett båda gångerna i bortamatcherna , så det måste vi undvika på lördag, sa Gillek om helgens match.