Timmy Lindkvist spelar i Linköpings SSL-lag framöver
Publicerad: 2023-05-25
Timmy Lindkvist avslutade förra säsongen med ett kval till SSL med Visby men 23-åringen har annars tillhört division-1 laget Ledberg från Linköping under många säsonger. Men trots det missade kvalet med gotlänningarna får nu backen Lindkvist alltså chansen att spela i Superligan men med Linköping.

-Det känns kul att Timmy som är en lokal spelare äntligen ska spela i Linköping Innebandy och testa på spel på den högsta nivån. Vi tror stenhårt på Timmy och han har alla förutsättningar för att lyckas och det ska bli spännande att få jobba med honom, säger Linköpingstränaren David Gillek om den nye backen i laget.

Det är nu klart att du spelar SSL med Linköping framöver – hur känns det och hur har du resonerat innan detta blev klart?

-Det känns jätteskönt att det är klart och det ska bli spännande att testa vingarna i SSL. Det känns som ett naturligt steg för min del att ta då jag är från stan och redan känner många i laget. Så nu handlar det om att öka träningsmängden för att komma in i SSL-tempot.

Det var ytterst nära att du var med och tog upp Visby till SSL (förlust mot Karlstad i sista SSL-kvalet). Hade ett SSL-avancemang också betytt att du stannat på ön?

-Jag ska vara ärlig och säga att jag trivts jättebra i Visby när jag varit där och ett alternativ hade absolut varit att stanna i klubben och spela i allsvenskan med dem. Men när Linköping och SSL-spel dyker upp så ville jag givetvis testa på det då det är min hemstad och att få spela i högstaligan lockar givetvis.

Det har blivit fem säsonger i division 1 med Ledberg och sedan har du varit utlånad två gånger till allsvenska Visby (förutom den nyss avslutade säsongen även säsongen 20/21). Vad blir nu största utmaningen när du tar klivet upp till SSL?

-Givetvis blir det en rejäl utmaning då det är en helt annan nivå på innebandyn i SSL. Jag har mött Linköping några gånger med Ledberg och spelat och tränat med flera i laget så jag har en känsla vad som krävs. Men jag hoppas också att jag kan få lite draghjälp om jag hakar på gubbarna i laget för att snabbare komma in i SSL-tempot. Men framförallt ser jag detta som en rolig utmaning att komma till Linköping.

Just backsidan kanske är den allra starkaste lagdelen i Linköping så hur tänker du runt den tuffa konkurrensen om att få speltid?

-Helt klart är det jättestor skillnad på Linköpings backkonkurrens jämfört med vad jag haft tidigare. Samtidigt ska jag göra allt för att slåss om en backplats och målet är att få spela varje match. Jag ser det inte som jag är med för att se och lära utan mitt mål är att få mycket speltid och slå mig in i truppen och vara en del av en stabil backsida i laget.

Hur vill du beskriva dig som spelare och din spelstil för de som ej haft förmånen att se dig spela så mycket?

-Jag skulle säga att jag är en spelande back som gillar att ha mycket boll och trivs bra i uppspelsfasen. Sedan hoppas man ju givetvis kunna bidra med några assist och mål framåt men stabil med boll och starka uppspel är något jag vill stå för helt klart.

Du är bördig från trakten (IBK Mantorp är moderklubb) så hur har din relation till Linköping varit under åren i Mantorp och senare i Ledberg?

-Linköping har alltid varit det lokala SSL-laget men följt och jag var ofta i i Sporthallen och tittade när laget spelat när jag var yngre. Nu på senare år har jag fått en mer personlig relation till spelare och ledare i Linköping och jag känner många väl och jag har bara bra att säga om personerna i och runt laget. Sedan har det ju funnits lite rivalitet mellan Ledberg och Linköping genom åren men då har det ju framförallt handlat om division 1 matcherna mot Linköping FBC.

Försäsongsträningen är i full gång – hur ser det ut för din och övrigas del skulle du säga!

-Jo, det är full fart kan man lugnt säga och vi är nu inne i en ”röd vecka” vilket bland annat har innehållit intervallträning i backe. Alla kämpar på bra och några är riktigt starka i spåret men det är bara att kriga på för att ta rygg på de bästa.

  • Timmy Lindkvist
  • Ålder:23 (född 2000)
  • Position: Back
  • Kommer från: Ledberg men avslutade säsongen utlånad till Visby
  • Moderklubb: IBK Mantorp
Kommunikatör - Linköping Innebandy Peter Lindsjöö