Gillek inför premiären och SSL-säsongen 23/24
Publicerad: 2023-09-14
I morgon sparkar SSL-säsongen 23/24 igång! Linköping möter AIK på bortaplan och Linköpingstränaren David Gillek vill se en jämnare grundserie från laget samtidigt som man nu gjort läxan för att ta sig förbi kvartsfinalspelet.

Premiär i morgon borta mot AIK – hur mycket ser du och laget fram mot att äntligen få dra igång?

-Det ska bli sjukt kul att det drar igång nu och tävlingsmatcherna är det alla ser fram mot efter en lång försäsong. Den här sista veckan innan det drar i gång märks det tydligt i gruppen att det är dags att varva upp inför viktiga matcher.

Läste att du är den huvudtränare i SSL som varit längst på sin post – det överraskade på mig och vad säger du själv om det faktumet? Och vad tror du det beror på att många SSL-tränare ”kommer och går”? Är det kraven som är för höga eller är det för slitigt att leda SSL-lag idag?

-Man kan tolka det som att jag är nöjd med Linköping och Linköping är nöjda med mig. Sedan är det väl så att de flesta huvudtränare oavsett sport brukar bli kvar 2-3 år innan de går vidare. Innebandyn har ju dock ingen riktig tradition att sparka tränare hit och dit som andra sporter vilket är bra även om det såklart också är kul med lite ruljans bland tränarna. Sedan är det ju också så att man inte tjänar multum på att vara SSL-tränare och det kanske spelar in på hur länge tränare blir kvar.

Tittar vi på truppen denna säsong så har det varit relativt små rörelser. Sportchef Johan Fredriksson har säkrat att Leo Torell Hagström återvänder i målet efter ett år i Schweiz, Kim Varga forward från Falun Ungdom och Timmy Lindkvist är en ny back från Ledberg. Samtidigt är det bara William Almlöf som finns på utkontot – vad säger du om truppen du förfogar över?

-Leo spetsar absolut till målvaktspositionen hos oss och alla vet hur viktig målvakten är både i grundserien men framförallt i ett slutspel där en riktigt bra målvakt kan avgöra om det blir kvartsfinal eller om man tar sig till semin. Timmy och Kim är spelare som vi ser en bra SSL-framtid för och nu kommer båda in på positioner där vi behövde mer bredd vilket nu gör att vi får tre riktigt starka formationer att använda oss av.

Mycket av snacket efter förra säsongen handlade om den långa svackan ni hade samt att ni gör en bra kvartsfinal mot Storvreta men ändå förlorar mot dem (igen). Hur mycket har just dessa bitar snurrat i ditt huvud inför kommande säsong?

-Målet är givetvis att vi ska göra en mycket jämnare grundserie och ta oss till minst semin. Hade vi bara hållit uppe spelet lite bättre under svackan förra säsongen kunde vi ju blivit fyra istället för sexa i tabellen vilket är en stor skillnad. Så det handlar om att kunna vinna matcher trots att man inte spelar på topp och jag ser egentligen att vi kan sluta allt från etta till sexa i grundserien beroende på vilken träff vi får. Sedan var vi klart närmre att slå ut Storvreta förra säsongen än året innan så nu gäller det att vi tar det lilla steget som gör att det tippar över till vår fördel och att vi då tar oss vidare i slutspelet.

Känslan är att Linköping blir minst lika bra men förmodligen bättre än förra säsongen. Samtidigt är det svårt att se att så många andra klubbars silly season gör dem markant starkare. Tvärtom är det kanske några slutspelslag som bl.a. Helsingborg och Mullsjö på pappret ser lite svagare ut. Vad betyder detta för Linköping tror du?

-Vi vill vara stabila och stå för kontinuitet för att ta nästa steg. Och visst är det så att vi gynnas av att några lag tappar men samtidigt så kommer det upp två bra lag från allsvenskan. Men generellt ser jag det som att det är en rätt tydlig topp-6 grupp med topp-4 lagen från förra säsongen samt Pixbo och vi som slåss om fyra platser i semin. Men då handlar det om att man måste få en sådan träff som Pixbo hade i slutspelet förra säsongen där man formtoppade helt perfekt när det gällde som mest.

Du som varit med i en herrans massa år i SSL både som spelare och tränare – vilken status skulle du säga SSL har just nu jämfört med innan? Och vad skulle du säga är det viktigaste just nu om både SSL och Innebandyn ska fortsätta utvecklas och nå nya höjder?

-Jag har varit tydlig med att jag hellre ser en Superliga med tolv lag och trippelmöten av den anledningen att jag tycker det är alldeles för få matcher kontra hur mycket vi tränar. Visst är det bra att Svenska Cupen tillkommit men det känns ändå som balansen är sned. Dessutom är det ju så att vi bara spelar 26 matcher under en lång grundserie för att sedan i vissa fall spela 15 slutspelsmatcher på 5-6 veckor, det känns också obalanserat tycker jag. Vad det gäller kvaliteten i ligan så är den ändå bra där vi har en klart bättre nedre halva av serien än vad övriga innebandyligor kan visa upp och som sagt nu tar Karlstad och Nykvarn klivet upp och det blir verkligen inga lätta motståndare.

Ni möter AIK i morgon – det är ett lag som har snackats upp mycket under försäsongen. Vad säger du om att ni möter just AIK borta i premiären?

-Det ska bli jäkligt kul och förhoppningsvis blir det mycket folk på läktarna och en väldigt spännande och intressant match att följa. Det är som alltid inför en premiär svårt att veta exakt var vi står och detsamma gäller säkert för AIK som fått in många nya spelare. Så en otroligt rolig men också svår premiärmatch blir det för oss.

I morgondagens premiär är ni favoriter och sedan har ni även hemmamöten med JIK, Hagunda och Karlstad under de fem första omgångarna. Vad tänker du om er inledning och att ni gäller som favoriter i många av de inledande matcherna?

-Givetvis hoppas jag att vi får en bra start och också har tagit en hel del poäng efter de första fem omgångarna. Men det hänger lite ihop med det vi pratade om runt svackor och att vi då måste kunna prestera och vinna matcher mot sämre lag även om inte allt fungerar klockrent. Men det blir givetvis utmaningar direkt och vi måste vara både tuffa och noggranna i vårt spel om vi ska vinna matcher i SSL. Samtidigt som vi inte kan bryta ihop om det blir en förlust i en match som vi på förhand är favoriter att vinna.

Till sist – Linköping har haft det lite tufft att nå de riktigt vassa resultaten efter de dubbla SM-finalerna 2015 och 2016. Vad skulle du säga krävs inte bara av dig utan hela föreningen för att hitta tillbaka till dessa gyllene år?

-Det handlar i mångt och mycket om att ta hand om alla talanger som finns i Linköpings stora ungdomsverksamhet och förädla dem till kommande SSL-spelare. De måste få rätt förutsättningar för att utvecklas för att sedan slussas in i en SSL-miljö. Sedan kan ju en sådan sak som avsaknaden av en ny anpassad Innebandyhall spela in. I princip alla topplag i innebandysverige har nya hallar och det attraherar ju både publik, samarbetspartners och när man kontaktar nya spelare. Men sedan är det ju också så att framgång föder framgång och där har vi i laget ett ansvar att gå långt i slutspel för att på så vis kunna bygga nya framgångar på det och få mer publicitet.

SSL-premiär i morgon fredag kl 19:00 - AIK vs Linköping i Solnahallen

Kan ni inte vara på plats i Solna så ser ni matchen på Corren.se, Sportexpressen Premium eller hos vår samarbetspartner Strandgatan 2 som också visar matchen och har ett fint mat och eventerbjudande till detta.

Kommunikatör - Linköping Innebandy Peter Lindsjöö