Linköping
LIBK

Emils kanon avgjorde matchen mot Linköping

14 november 2018 20:32

Med en riktig drömträff i powerplay med endast två och en halv minut kvar av matchen avgjorde Emil Johansson matchen mot Linköping. En tät tillställning där som IBF till slut kunde vinna med 7-6.

Matchen bjöd på en pigg inledning och högt tempo där IBF parkerade på gästernas planhalva i matchinledningen och direkt skapade ett par rejäla målchanser.

Utdelningen kom, men det dröjde 11.38 in i perioden. Emil Johansson fri vid ena stolpen fick gott om tid att ta emot en passning från Rasmus Enström och satte upp den elegant i bortre krysset.

Första gången Linköping riktigt fick fast bollen på Faluns planhalva var i den 15:e matchminuten, då kom också kvitteringen.

Seriefyran visade sina kvaliter, men det var allt jämt IBF som styrde matchen och strax efter återtog man också ledningen.

En passning från Johan Fahlström snett bakåt till Adam Fernqvist, som i fri position mitt i slottet slog till stenhårt, otagbart för målvakten Robin Laakso i Linköping.

Falun visade dock återigen sin sårbarhet då Linköping strax efter ledningsmålet återigen fick kliva fram i offensiven och få till en kvittering.

– Målet satt bra, men vi blir lite passiva och förlorar närkamper. De är stora och starka så vi måste vara med och lyfta oss lite till, kommenterade målskytten Emil Johansson efter den första perioden.

Sex minuter in i den andra perioden tilldömdes Linköping ett straffslag. Lugnt och säkert agerat av Johan Rehn som gick ut med ena foten och avstyrde den målchansen. Rehn som i veckan blev uttagen till VM visade mästartakter.

Lite olyckligare utgång dock ett par minuter senare när Linköping kontrar och slår till från vänsterkanten, en skymd Johan Rehn tvingas släppa bollen förbi sig. Gästerna för första gången i matchen i ledningen.

13.14 in i perioden var det dags för IBF att tilldömas ett straffslag efter att Casper Backby hakats upp vid ett friläge. Alexander Galante Carlström klev lugnt fram och snärtade upp bollen precis vid axelhöjd, otagbart för målvakten.

När IBF sedan återtog ledningen igen så var det i ett riktigt mönsteranfall. Emil Johansson från backposition slog en snabb passning upp till Galante Carlström som dirket uppfattade att Johan Samuelsson smög sig in fri framför målvakten och kunde styra in 4-3 målet.

Men återigen kom det en kvittering från gästerna. Olyckligt bara 39 sekunder före pausvilan.

– Jag tycker det är en jämn period. Linköping spelar ganska smart och får sina kontringar på oss som de utnyttjar. Vi får se till att fixa det där i sista perioden, kommenterade Faluns assisterande tränare Rickard Hedlund efter den andra perioden.

Trots övertag i både spel och målchanser så var det återigen Linköping som fick utdelning i inledningen av den sista perioden.

I miten av perioden ramlade målen in i tät följd.

Först kvitterat från IBF Omar Aldeeb på pass från Simon Berg efter 9.32. 51 sekunder senare, ny kontring och nytt ledningsmål för Linköping. 34 sekunder senare höll de sig framme igen, nu i omvänd ordning. Omar Aldeeb hittade fram till Simon Berg som slog till direkt och kvitterat till 6-6.

Falun fick sedan chansen att avgöra matchen. En utvisning för Linköpin goch powerplay med tre minuter kvar av matchen. Då smällde han till igen, och det rejält. Emil Johansson fick en drömträff och slog till stenhårt från sin backposition, otagbart för Linköpingsmålvakten.

Linköping satsade sedan allt på att ta ut målvakten och spela med sex utespelare men IBF lyckades hålla undan och kunde säkra tre poäng och därmed dra ifrån Linköping i tabellen.