Söndag
10 Sep 1 match
Fredag
15 Sep 1 match
Söndag
24 Sep 1 match
Söndag
01 Okt 1 match
Söndag
08 Okt 1 match
Söndag
15 Okt 1 match
Onsdag
18 Okt 1 match
Lördag
21 Okt 1 match
Tisdag
24 Okt 1 match
Fredag
27 Okt 1 match
Lördag
04 Nov 1 match
Lördag
18 Nov 1 match
Fredag
24 Nov 1 match
Lördag
02 Dec 1 match
Idag 1 match
Söndag
10 Dec 1 match
Onsdag
13 Dec 1 match
Söndag
17 Dec 1 match
Fredag
29 Dec 1 match
Onsdag
03 Jan 1 match
Lördag
06 Jan 1 match
Lördag
13 Jan 1 match
Söndag
21 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Fredag
09 Feb 1 match
Måndag
19 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match

Lagkapten Matej Jendrisak förlänger med Linköping

20 april 2023 12:13

Viktiga och glädjande nyheter - Matej Jendrisak stannar i Linköping och Sverige. Den tjeckiska stjärnspelaren kom till Linköping redan 2014 och var en starkt bidragande faktor till att det blev SM-finaler 2015 och 2016. Matej har spelat 305 SSL-matcher och producerat 405 poäng för klubben och nu är siktet inställt på tionde och elfte raka SSL-säsongen och målet är givetvis guld!


-Vi är otroligt glada över att Matej skrivit nytt avtal med oss. Han är vår kapten och ledande spelare som alltid tar ansvar i alla lägen både på och utanför plan. Han är dessutom ett föredöme för våra yngre spelare i vad det innebär att vara elitspelare, säger Linköpings headcoach David Gillek om att hans lagkapten stannar i Linköping ytterligare två säsonger.

Nio år i Sverige och Linköping och nu har du skrivit på ett nytt kontrakt – var det ett lätt beslut eller har du och familjen fått fundera?

-Både ja och nej skulle jag säga. Nu när jag har blivit äldre och vi har barn har det ju givetvis varit diskussioner om att flytta hem till Tjeckien igen så det är väl främst det vi vägt in i beslutet. Men när vi väl bestämde oss för att stanna kvar i Sverige var det ett enkelt beslut att skriva på ett nytt kontrakt med Linköping.

Hur skulle du summera resan du varit med om i Linköping under dessa år?

-Det är en lång tid och tittar man på det innebandymässiga så blev det ju en perfekt start för mig när jag kom till Linköping och Sverige med SM-finaler direkt och fina utmärkelser de första säsongerna i klubben. De senaste säsongerna har det väl varit lite tuffare då jag alltid vill vinna och då känns inte de tidiga uttågen i kvartsfinalspelet som något jag gillar. Tittar man på sakerna utanför planen så har det hänt väldigt mycket under dessa år då jag nu har familj och barn. Anledningen att vi blivit kvar under alla år är ju givetvis att vi trivs så bra med livet här när det handlar om innebandyn, staden, jobb och allt annat runt omkring.

Så hur ser du på potentialen för Linköping kommande säsonger? Vad krävs för att klubben skall ta klivet upp och slåss om guldet igen?

-En av sakerna jag lyfte med klubben nu när jag skrivit på nytt kontrakt är att jag önskar komma längre i slutspelet än till kvartsfinalen och att vi då måste titta på vad som krävs för att lyckas. Linköping har helt klart potentialen och är inte jättelångt borta från att gå vidare till semin men samtidigt åker vi ut i kvartsfinalspelet igen och vi måste ju också kunna visa att vi kan gå långt och inte bara säga att vi vill det. Jag anser att det finns många mindre saker vi måste skruva på om vi ska nå hela vägen och tittar man på spelartyper som finallagen har är det en eller flera spetsforwards som alltid gör sina poäng och även en stark defensiv back som vet vad som krävs för att vinna matcher och slutspel.

Det blev uttåg i kvartsfinal mot Storvreta även denna säsong – vad säger du om säsongen och kvartsfinalerna denna säsong.

-Jag tycker inte vår säsong var så mycket upp och ned som det pratats om utan först var det bara ner och sedan brant uppåt och just att vi gör en så svag start kan vara en av faktorerna till att vi sedan inte lyckas gå vidare mot Storvreta trots att vi löser slutspelsplatsen relativt enkelt. Till nästa säsong behöver vi hitta en högre lägstanivå så vi kan vinna matcher även när vi inte når upp till vår högsta nivå i grundserien. Vad det gäller kvartsfinalerna mot Storvreta så är det ju jämnt i många matcher men kanske är det ändå ingen slump att de vinner först mot oss och sedan mot Växjö i semifinalen. De är sammantaget bättre på många små delar i spelet och de sätter dit de avgörande målen och har ett bättre powerplay än oss och det finns fler småsaker där de är bättre än oss och därmed avgör matchserien.

Din egen säsong hur skulle du summera den där du avslutar med ett starkt slutspel?

-För mig är mars och april när slutspelet avgörs de viktigaste månaderna på hela säsongen och då gäller det att vara på topp både mentalt och fysiskt. Det blir en helt annan innebandy under slutspelet med mer fysiska dueller, backarna ligger lite närmre dig och det gäller då att svara på detta vilket jag tycker jag gjorde. Men annars är väl min säsong lite som för laget. Jag inleder säsongen mindre bra fram till VM uppehållet men efter VM är jag nöjd med min insats och jag tycker även vår femma höjer sig och att vi då lyckas bättre tillsammans.

Du och Josef Rypar är tjeckerna i klubben just nu – ser du potential för flera tjeckiska spelare i Linköping?

-Det finns absolut spelare i Tjeckien som skulle kunna ta en plats i SSL men det är väldigt många parametrar som skall falla på plats för att det ska fungera både för spelaren och klubben. Så visst hjälper jag till och tittar på lämpliga spelare men ofta krävs det en eller två säsonger innan en utländsk spelare når sin fulla potential i SSL och då gäller det att alla är införstådda med detta. Kraven på en utländsk spelare är oftast mycket högre satta från början när de kommer till ligan jämfört med en svensk värvning.

VM väntar i Malmö nästa år – tar du sikte på det eller hur går dina tankar runt landslagsspel framöver?

-Vid min ålder så känns det som det är rätt långt till nästa VM och mycket kan hända. Men nu när jag väljer att fortsätta i SSL och Linköping två säsonger till får jag fortsätta möta de bästa spelarna i världen och då är jag också öppen för att spela ett kommande VM. Tjeckien har en fin ung generation som knackar på dörren till landslaget och vill in och för min del krävs det då en stor uppoffring vad det gäller tid jag behöver vara från familjen men även fysiskt för att komma med i landslaget. Men som sagt jag trivs i landslaget och stänger absolut inga dörrar för att spela VM i Malmö 2024 om kroppen och formen tillåter det.

Matej Jendrisak

  • Ålder: 34 år (född 1989)
  • Position: Center
  • Stats Linköping: 9 säsonger, 305 SSL matcher (inkl slutspel) och 405 poäng. SM silver 2015 och 2016.
  • Landslagsmeriter: 6 VM turneringar och 135 A-kamper för Tjeckien. VM-silver 2022 och VM-brons 2010 och 2014.
  • Moderklubb: Torpedo Havirov, Tjeckien