Lördag
15 Okt 1 match
Onsdag
19 Okt 1 match
Söndag
23 Okt 1 match
Lördag
19 Nov 1 match
Lördag
26 Nov 1 match
Lördag
03 Dec 1 match
Onsdag
07 Dec 1 match
Söndag
11 Dec 1 match
Lördag
17 Dec 1 match
Måndag
26 Dec 1 match
Torsdag
05 Jan 1 match
Söndag
08 Jan 1 match
Lördag
14 Jan 1 match
Lördag
21 Jan 1 match
Idag 1 match
Lördag
11 Feb 1 match
Onsdag
15 Feb 1 match
Lördag
18 Feb 1 match
Söndag
26 Feb 1 match
Onsdag
01 Mar 1 match
Lördag
04 Mar 1 match
Lördag
11 Mar 1 match

Leo Torell Hagström om succéstarten och inför Kalmarsund

12 november 2021 09:36

Målvakten Leo Torell Hagström är definitivt en starkt bidragande orsak till Linköpings fina säsongsinledning. Sundsvallsbördige Torell Hagström som kom till Linköping under förra säsongen har just nu en räddningsprocent högre än båda de uttagna svenska VM målvakterna. I morgon lördag väntar match mot Kalmarsund i Sporthallen för Leo & co.


Linköping ångar på och har nu slagit flera topplag på raken – vad är det ni gör så bra just nu?

-Det är svårt att svara på enkelt men en sak är att vi nu haft ett fast försvarsspel oavsett motstånd vilket gett oss en bra grund att stå på. Vi har krympt ytorna för motståndarna och varit riktigt tighta på insidan av vår box och inte släppt till så många chanser. Samtidigt har vi lyckats ställa om bra och fått tryck i vårt offensiva spel.

Ja, det som sticker ut de senaste omgångarna är att ni nu släpper in färre mål och känslan är att motståndarna får slita mer för att göra mål mot Linköping.

-Försvarsspelet har som sagt höjts flera nivåer och när väl skotten kommit så har jag som målvakt haft lättare att veta var avsluten kommer i från än innan. Så det handlar både om taktiska ändringar samt att alla spelare vet sin roll skulle jag säga.

Du bytte från allsvenska Sundsvalls FBC och kom till Linköping och Ledberg i divison 1 inför förra säsongen – väl där blev det få matcher p.g.a. pandemin och sedan byte till SSL och Linköping – hur summerar du din första säsong i Östergötland?

-Det var enormt mycket att ta in när jag kom till Linköpings SSL träningar. Jag hade dessutom varit borta ett bra tag på grund av Covid och hade inte spelat något från oktober till slutet av januari så jag var riktigt dålig när jag kom till Linköping. Men jag känner att jag hela tiden haft förtroende från både Fredriksson (Sportchef) och Gillek (tränare) som sett att jag utvecklats och nu har jag väl gått från dålig till att det går bättre och bättre.

Och denna säsong inleddes med Andreas Blom som målvaktsetta i Linköping men när Andreas tråkigt nog skadade sig har du fått och tagit chansen – hur ser du på din säsong så här långt?

-Först kändes det tufft när Blom skadade sig men jag har kört på och och försöker bara göra det jag är bra på. Jag har lärt mig massor av Blomman sen jag kom och det är klart att det är tråkigt att han nu är skadad, både av den anledningen att jag tittar mycket på hur han agerar i målet och sen är han ju dessutom en rolig kille att ha som målvaktskollega.

Du och Blom konkurrerar i första hand om att stå i SSL men sedan lurar även U19-landslagets David Henningsson där bakom – vad säger du om målvaktskonkurrensen i Linköping just nu?

-Innan Blom skadade sig så var det ju mer fokus på träningarna för min del, för det var där jag hade min chans att visa vad jag gick för. Nu på slutet har jag fått lägga mer fokus på mitt matchspel och vad jag kan förbättra där. Sen när Blom är tillbaka så blir det annorlunda igen. David är en jätteduktig ung målvakt som på sikt kommer bli en vass konkurrent så visst har vi bra målvakter i Linköping.

Vad ser du som dina styrkor som målvakt?

-Ingen aning, ha ha. Det där är svårt att svara på tycker jag. Jag tycker mest att jag sitter där och räddar bollar… Men jag är ju inte stor som Johan Rehn så mitt spel handlar mer om att ha snabba reaktioner, stor rörlighet samt att vara positionssäker.

Har du med dig något Norrländskt lugn i ditt spel – eller är det en ren klyscha från en sörlänning?

-Det har jag inte tänkt på men det kanske ligger något i det. Jag stressar sällan upp mig i målet och släpper jag in mål så skakar jag av mig det snabbt och kan gå vidare medan vissa målvakter kanske ältar ett mål bakåt lite längre.

Det har ju varit lite surr runt VM truppen sedan den togs ut – Hedlund (Pixbo) och Edling (FCH) är svenska VM målvakter – håller du med om att de är målvaktsettor just nu eller har du någon annan favorit?

-Jag tycker Hedlund och Edling är de bästa målvakterna just nu och det är faktiskt två målvakter jag kollar och har kollat en hel del på genom åren för att få tips och idéer till mitt eget spel. Sen där bakom finns ju självklart Måns Parsjö Tegnér men hans spelstil är annorlunda och ibland kan jag inte fatta hur han räddar så mycket som han gör.

På lördag väntar match mot ett annat tippat topplag Kalmarsund – vad tror du om den matchen?

-Det ska bli en riktigt kul match och jag tror vi kommer kunna läsa av deras anfallsspel bra och kunna vinna matchen. Kalmarsund har några toppar i Kim Nilsson och Kevin Haglund men Gillek är en duktig coach och känslan är att han har gett oss nycklarna för att lösa matchen både offensivt och defensivt i morgon.

Linköping vs Kalmarsund lördag kl 18:00 Linköpings Sporthall