Lördag
30 Jan 1 match
Lördag
13 Feb 1 match
Onsdag
17 Feb 1 match
Söndag
21 Feb 1 match
Onsdag
24 Feb 1 match
Lördag
27 Feb 1 match
Onsdag
03 Mar 1 match
Lördag
06 Mar 1 match
Lördag
13 Mar 1 match
Torsdag
18 Mar 1 match
Lördag
20 Mar 1 match
Måndag
22 Mar 1 match
Torsdag
25 Mar 1 match
Lördag
27 Mar 1 match

Martin Hovlund kliver in som assisterande tränare

29 april 2021 08:32

Landslagsmeriterade backikonen Martin Hovlund blir ny assisterande tränare i Linköping kommande säsong. Solfjäderfostrade Hovlund med massor av SSL rutin från både Linköping och Jönköping ska nu bistå headcoach David Gillek på bänken tillsammans med Martin Laakso som fortsätter som assisterande tränare.


-Det är väldigt glädjande att Martin nu kommer tillbaka till laget. Han är en av klubbens riktiga kulturbärare som varit med i de riktigt stora sammanhangen med klubben. Nu knyter vi till oss ännu mer rutin vilket är värdefullt, säger Sportchef Johan Fredriksson om att Hovlund d.ä. nu tar klivet till Linköpingsbänken.

Välkommen tillbaka till Linköping – hur har dina tankar gått att hoppa på tränarrollen?

-Tack så mycket. Jag ser det som en rolig utmaning att nu ta plats på andra sidan. Jag var inte beredd att släppa innebandyn samtidigt som jag inte är fullt motiverad att spela själv och efter ett snack med Sportchef Fredriksson ville jag hoppa på denna möjlighet. Jag har ju såklart pratat en del med Gillek också och gillar hans tankar och idéer om hur han vill att laget skall spela så det har också spelat in i mitt beslut.

Du kommer vara assisterande till Gillek tillsammans med Martin Laakso – har ni hunnit sätta era roller redan eller kommer det senare?

-Som sagt har vi pratat en hel del jag och Gillek och nu blir han ju min chef på ett sätt och det blir han som avgör var jag gör mest nytta. Men jag hoppas och tror att jag har lite att bidra med och rollfördelningen blir nog rätt naturlig när vi hunnit jobba vidare ett tag tillsammans.

Du var med under storhetsåren med dubbla SM-finaler (2015 och 2016) men därefter har Linköping inte lyckats ta klivet upp på tronen – har du någon analys till att det stagnerat lite?

-En av anledningarna är att det blivit en lite ofrivillig generationsväxling efter finalåren. Det är inget som uttalats eller varit en tanke men det är ändå en del rutin som försvunnit och de yngre spelarna behöver några säsonger på sig att nå sin topp i karriären. Men just nu ser det väldigt spännande ut i laget med mycket närproducerade talanger samtidigt som en hel del rutin finns kvar med Marre, Matej, Palmén, brorsan (Oskar), Seth med flera som funnits med länge. Jag tror det är en bra och intressant väg att gå nu när klubben vill slussa in talanger från närområdet.

Spelande tränare kan det bli aktuellt om det kniper? Du lirade ju division 1 med Solfjäderstaden denna säsong och i SSL så sent som 2019…

-Nej det är absolut inte aktuellt. Jag tror inte min spelstil passar in i Gilleks spelsätt heller ha ha. Visst jag är inte svingammal men jag är klar med att spela själv och skulle inte tillföra ett dugg i SSL. Däremot hoppas jag kunna stötta de yngre spelarna på väg uppåt på ett bra sätt.

Hur blir det att styra upp brorsan? Kan det bli tufft för Oskar nu när du ska chefa över honom i innebandyn?

-Han är ju min lillebror så jag har bossat över honom hela livet. Skämt åsido så skall det nog gå bra och det handlar om att ställa krav på rätt sätt på killarna i laget. Sen gäller det att inse att alla är olika och försöka jobba mer på individnivå där det går.

OK vad säger du är högsta prio med laget inför säsongen 2021/2022?

-Det är nog lite tidigt att svara på det. Men jag gillar den spelidé som David började implementera under förra säsongen med en snabbare innebandy och det handlar främst att sätta och utveckla den vidare. Att börja snacka om SM-guld eller så blir mest ord utan jag ser det mer som målet är att alla vill bli bättre och då menar jag både laget och hela föreningen.

Martin Hovlund

  • Ålder: 31
  • Stats: 8 SSL säsonger (5 med Linköping och 3 med JIK) och över 230 SSL matcher.
  • Meriter: Dubbla SM-silver med Linköping (2015 och 2016)
  • Landskamper: 8 A

Linköping har sin SSL upptakt på måndag 3 maj inför säsongen 2021/2022 då hela SSL laget samlas i Scandic Frimis.

Nyheten publiceras tillsammans med Bygghemma.se