Lördag
21 Dec 1 match
Måndag
06 Jan 1 match
Fredag
10 Jan 1 match
Onsdag
15 Jan 1 match
Lördag
18 Jan 1 match
Söndag
26 Jan 1 match
Lördag
08 Feb 1 match
Onsdag
12 Feb 1 match
Söndag
16 Feb 1 match
Söndag
23 Feb 1 match
Söndag
01 Mar 1 match
Onsdag
04 Mar 1 match
Söndag
08 Mar 1 match
Lördag
14 Mar 1 match

Slutspelet nära – mycket på spel för Linköping i sista omgången

8 mars 2018 08:32
SSL HERR

Linköping ligger trea i SSL-tabellen och har allt i egna händer inför seriens sista match – men utmaningen är tuffast tänkbara då regerande mästarna Falun väntar borta på lördag i en TV match. Linköpingstränaren Johan Astbrant är stolt över vad laget har åstadkommit och ser nu fram mot ett tätt slutspel.


-Det blir en oerhört tuff match på lördag, men det ska bli jäkligt kul. Vi behöver ta oss an en ny tuff utmaning efter senaste bortamatchen mot Storvreta då vi inte kom upp i nivå alls, säger Linköpingstränaren Johan Astbrant.

Behåller Linköping sin tredjeplats får man både välja slutspelsmotståndare, får en eventuell sjunde och avgörande kvartsfinalmatch hemma och slipper risken att bli vald av topplagen Storvreta och Falun. Första kvartsfinalen spelas redan nästa vecka den 15 mars.

-Nu börjar tävlingsdelen och det är det vi sett fram mot nu ett tag. Gruppen har redan visat att vi klarar av seriespelet och det ska bli väldigt spännande att se hur vi står upp i ett slutspel, fortsätter Astbrant.

Väldigt mycket klarnade i helgen när näst sista omgången spelades i Superligan, men kampen om topp-4 platserna avgörs först på lördag. Linköping har ju varit klara för slutspel under en relativt lång tid men kampen om de åtråvärda topp-4 platserna har pågått och inför sista omgången kan Linköping faktiskt sluta allt från trea till sexa i tabellen (även om Mullsjö med klart sämre målskillnad knappast kan passera Linköping).

-Inför säsongen gjorde vi massor av förändringar och tappade ju mer än en hel toppfemma med spelare som Jesper Johansson, Tobias Gustafsson, Milan Tomasik, Christian Mattsson, Marcus Johansson och Jocke Ström. Så att vi står här nu inför sista omgången med fler segrar än i fjol och dessutom har lyckats höja vår målproduktion vilket var målsättningen inför säsongen tycker jag är fantastiskt. Jag är supernöjd med vad vi lyckats åstadkomma och sluta topp-5 är en prestation med tanke på alla förändringar vi gjort.

Storvreta är i princip klara seriesegrare, AIK och Thorengruppen får lämna Superligan samtidigt som Dalen och Helsingborg säkrade de sista slutspelsmatcherna. Dramatiken inför sista omgången finns därmed bland lagen på platserna 3-6, vilket är nog så avgörande. Så här är läget inför sista omgången bland lagen på plats 3-6:

  1. Linköping 57 poäng +42 i målskillnad
  2. Pixbo 57 p + 25
  3. Växjö 56 p +23
  4. Mullsjö 54 p + 22

Linköping har den tuffaste utmaningen på lördag. Falun borta är en väldigt svår match, men Falun har inte längre någon chans att gå om Storvreta i tabelltoppen mer än i teorin.

De andra lagen som är med i kampen om platserna tre och fyra möter samtliga lag som inte har något att spela för i sista omgången. Så om allt går som förväntat så blir de tre poäng för alla dessa tre lag.

Med Linköpings tabelläge inför sista omgången är läget så att man i teorin kan få möta något av samtliga sju slutspelsklara lag i en kvartsfinal även om de flesta gissar att Storvreta och Falun kommer att välja Helsingborg och/eller Dalen.

-Om jag fick välja helt fritt så skulle jag helst se oss möta Helsingborg, men det är ju inte så troligt. Men vi har ju tagit poäng mot samtliga slutspelslag förutom Växjö där jag ändå anser att vi varit nära poäng i flera av mötena. Vi har slagit Falun och var nära att ta alla tre poängen hemma mot Storvreta. Bäst statistik har vi ju mot Mullsjö som vi vunnit alla tre matcher mot, men det lär bli väldigt jämnt och tight oavsett vilket lag vi stöter på i kvarten.

Vilka val lagen görs avgörs i direktsändning efter sista matchen på lördag i TV sändningen från Falun. Storvreta (som med största sannolikhet vinner serien) börjar att välja ett lag bland lagen placerade 5-8. Därefter väljer tvåan och trean sina kvartsfinalmotståndare.

-Dalen och Helsingborg har ju en fördel rent geografiskt då det blir längre resor om man väljer dessa lag jämfört med de mer centralt placerade i landet. Så jag tycker valen är mer ovissa än på länge men samtidigt kan det mycket väl bli så att kvartsfinalerna ser precis likadana ut som de gjorde förra säsongen. Det blir väldigt spännande att se var detta tar vägen, säger Asta inför lördagens val.

Matcherna i sista omgången som berör kampen om platserna 3-6. Pixbo – AIK, Växjö – Sirius, Örebro – Mullsjö & Falun – Linköping Matchstart för alla matcher är 17:40 på lördag.

Linköpings bortamatch är vald till TV match och ses på Sportkanalen, Cmore och SSLplay.se

-När jag såg spelschemat i somras tänkte jag direkt att vår bortamatch mot Falun förmodligen skulle bli TV-matchen i sista omgången där valen görs. Och så blev det, avslutar Johan Astbrant.