Söndag
21 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Fredag
09 Feb 1 match
Måndag
19 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Fredag
22 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Tisdag
26 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

Gillek inför kvartsfinalserien mot Storvreta

15 mars 2023 15:34

David Gillek har en slutspelsrutin som få i Innebandysverige kan matcha. Och när Linköping nu går in till kvartsfinalmötena med Storvreta på fredag har även Linköpingstränaren byggt rutin som Linköpingscoach från de två senaste säsongerna – hur ser han då på det kommande slutspelet?


Du har varit med i massvis av slutspel som spelare för JIK, AIK och Mullsjö (åtta slutspel, 67 slutspelsmatcher och 77 poäng som spelare) och nu blir det ditt tredje slutspel som tränare för Linköping – hur skulle du beskriva känslan när man som nu närmar sig och sedan går in i ett slutspel?

-Det är framförallt med stor längtan och glädje jag ser fram mot att slutspelet äntligen ska dra igång. Det är ju på något sätt detta allt handlar om och under slutspelet blir det mycket större och bättre tryck runt allt som handlar om innebandy. Matcherna blir hetare mer tryck på läktarna och det skrivs mer i media så allt är bara positivt enligt mig. Sen är ju den här veckan från sista matchen grundseriematchen mot AIK fram till första kvartsfinalen lite av en lång väntan på att det ska dra igång. Men samtidigt är det givetvis bra och nödvändigt att vi får några dagars förberedelse.

Så hur har upplägget sett ut för laget efter AIK-matchen i helgen och sedan fram till fredagens första kvartsfinalmatch i IFU Arena?

-Vi var helt lediga i söndags men efter det ska vi träffas varje dag fram till fredagens match. Vi kör en teoridel varje dag som följs av träning i hall med olika fokus. I måndags och i går körde vi lite hårdare träningar medan det nu under resterande del av veckan blir lite lugnare och mer fokus på att träna Special teams och lite olika varianter.

Storvreta valde er – var det överraskande för dig och varför tror du de gjorde det valet?

-Det var väl ganska väntat att de valde oss även om man givetvis inte var helt säker. Jag tror de valde oss dels för att de fick med sig bra resultat mot oss i förra säsongens slutspel men också rent geografiskt då vi ligger närmare Uppsala än Skåne eller Göteborg. Men annars tror jag inte det är mycket styrkemässigt som skiljde Helsingborg, Pixbo eller oss från att bli valda av Storvreta.

Ni mötte ju Storvreta även förra säsongen i kvartsfinalspelet och då blev det uttåg efter 1-4 i matcher där ni förlorade klart i match 1 hemma för att sedan spela jämnt i resterande matcher, vad skulle du säga att ni lärde er av den matchserien som ni har med er in till slutspelet denna säsong?

-Nummer ett är att vi nu måste vara redo från start av match 1. I förra säsongens första kvartsfinal var det klasskillnad då Storvreta kom in som ett slutspelslag medan vi fortfarande agerade som vi spelade en grundseriematch. Först i match tre var vi inne i det och då blev det ju också jämnt därefter men det finns inte tid att växa in i en kvartsfinalserie på det sättet, då är det redan för sent. Men jag tycker också att vi är bättre förberedda denna säsong och att vi dessutom är mer flexibla i vårt försvar och anfallsspel. I ett slutspel kan det krävas snabba ändringar i hur man spelar och det står vi mer rustade för nu skulle jag säga. Sedan handlar ju väldigt mycket om att våra stjärnspelare levererar samtidigt som vi måste stänga ned deras bästa spelare om vi ska lyckas ta oss till en semi. Det går helt enkelt inte att komma ifrån att de bästa spelarna i vår förstafemma måste prestera på en ännu högre nivå än vanligt när det kommer till ett slutspel.

Förra säsongen slutade ni före Storvreta och vann över dem precis innan slutspelet i grundserien. Underskattade ni deras styrka en aning förra säsongen skulle du säga?

-Nej, jag tror ingen underskattade dem, det gjorde inte jag i alla fall. Men på det sättet de höjde sig i första matchen och gav oss en käftsmäll var vi kanske inte helt förberedda på. I ett slutspel går allt fortare, passningarna är hårdare och duellerna är tuffare. Så att Storvreta är ett lag i grundserien och ett annat i ett slutspel är något vi nu vet om. Men det gäller givetvis även för oss att vi nu visar att vi kan ta nästa steg när kvartsfinalerna drar igång.

Om du jämför det Storvreta ni mötte i kvartsfinalspelet för ett år sedan med det lag i ställs mot nu – vad skulle du säga är skillnaden?

-Det som sticker ut är ju att de släppt in väldigt få mål denna säsong så kanske är defensiven bättre samtidigt har de ju tappat några nyckelspelare och ersatt med lite yngre förmågor. Men även om försvaret är starkt så har det ju sylvassa spetsspelare framåt som vi måste få stopp på. På målvaktssidan har Måns Parsjö kommit in och ersatt Klinsten som alltid presterade bra när det gällde mycket så där är det väl lite upp till bevis för Parsjö som varit svinbra i grundserien. Men summeringen är att vi möter ett mycket bra Storvreta igen med många spelare med vana från finaler och slutspel.

Och om vi tittar på ditt eget lag – är ni bättre rustade att gå vidare till semifinal denna säsong jämfört med förra?

-Jag tycker vi har tre bra femmor med lite olika funktioner och vi har en backsida som jag skulle säga är ännu starkare nu och som är vår starkaste lagdel. Backarna blir dels oerhört viktiga för att stänga ned deras spetsspelare men samtidigt komma med i det offensiva spelet. Sedan har vi våra erfarna offensiva spelare i förstaformationen som kommer behöva dra ett stort lass och leverera mål framåt om vi ska lyckas. Tittar vi på målvaktssidan så handlar det om att vinna målvaktsduellen mot Parsjö oavsett vilken av våra målvakter som kommer att stå.

Vad skulle du annars säga är den stora skillnaden på sättet att coacha sitt lag när det gäller slutspelsmatcher kontra ”vanliga” grundseriematcher?

-Adrenalinpåslaget är på en klart högre nivå när det är slutspel och åtminstone jag blir ännu mer fokuserad och inne i det och kanske också mer aktiv i båset. Sen ställs det ju givetvis andra och högre krav att du skall agera om det går mindre bra och låta det löpa på om vi har flytet. Men mycket av det hårda tränarjobbet i slutspelstider görs ju mellan matcherna och beroende på hur det har gått behöver man justera i femmor och spel för att få träff i nästa match. Så det är ”all in” som gäller nu den närmaste tiden.

Och hur är läget i truppen för tillfället? Slitvargen Jesper Alm har ju saknats i slutet av grundserien, är han spelklar nu till slutspelet och är det någon annan som du riskerar att få klara dig utan?

-Ja, Jesper Alm och Jonathan Hallin kommer finnas med på bänken men spelar nog inget. Även Samuel Dahlberg Demir är lite tveksam just nu men där hoppas och tror jag att han hinner bli spelklar till på fredag.

Vad tror du det blir för matchbild på fredag i match 1 och går det alls att sia något om matchserien som helhet?

-Jag tror Storvreta kommer ut i full fart på fredag och vill ta tag i taktpinnen och äga boll så mycket som möjligt, så det måste vi vara beredda på. Men står vi upp från start så tror jag det kommer bli en jämn fight på fredag och rent gnerellt så tror jag det är två lag som gillar att sätta försvarsspelet och vad det gäller de fortsatta matcherna är det väldigt svårt att säga hur det kommer se ut men jag hoppas och tror vi kommer kunna ge dem en en rejäl match och ta oss till semin.

Något annat du vill lyfta nu innan du kliver in i slutspelsbubblan?

-Det skulle väl vara att vi ledare och även spelarna är väldigt glada att klacken har stöttat oss så bra från läktaren och att vi hoppas det fortsätter i slutspelet. Det gör stor skillnad ska de veta och vi håller tummarna att det löser sig så de finns på plats i IFU Arena på fredag också. Det skulle definitivt ge oss en boost i första matchen.

Här är hela kvartsfinalserien:

  • Kv1 Storvreta - Linköping IFU Arena Fre 17/3 kl 18:30
  • Kv2 Linköping - Storvreta Sporthallen Sön 19/3 kl 17:00
  • Kv3 Storvreta - Linköping IFU Arena Tis 21/3 kl 18:30
  • Kv4 Linköping - Storvreta Sporthallen Fre 24/3 kl 18:30
  • Kv5 Storvreta - Linköping IFU Arena Sön 26/3 kl 16:00
  • Kv6 Linköping - Storvreta Sporthallen Ons 29/3 kl 19:00
  • Kv7 Storvreta - Linköping IFU Arena Fre 31/3 kl 18:30

Biljettförsäljningen till match 2 och match 4 är släppta och finns att köpa via biljettsidan här på hemsidan.