03 Apr 1 match
05 Apr 1 match

Stabil och viktig hemmaseger mot Dalen

17 februari 2021 22:08

Linköping stod i kväll för en helgjuten insats när man hemmaslog Dalen med klara 7-3 (2-1, 2-2, 3-0). Matchen var visserligen jämn efter två perioder men med ett ryck i inledningen av tredje perioden kunde Linköping gå i från och Dalen var aldrig nära att störa ett för kvällen starkt och självsäkert hemmalag.

Linköping har på senaste tiden fått förlitat sig väldigt mycket på sin förstaformation och även i kväll var denna femma oerhört bra. Men när även andra och tredjefemman kom upp några nivåer kunde inte Dalen rubba ett Linköping som tuggade på med fräscht manskap under 60 minuter.

Dalen startade i tempo

Dalen inledde matchen i ett högt tempo och tog en tidig och rättvis ledning (självmål). Men ju längre första perioden gick desto mer koll fick Linköping på Dalens långa lyrbollar och tog över mer och mer av spelet. Simon Palmén kvitterade lika rättvist till 1-1 efter 13.55 och med bara sekunder kvar av periodens enda powerplay klev Oskar Seth in från vänsterkanten och nöp dit bollen i första krysset. Linköping var i 2-1 ledning efter 20 minuter.

16 gyllene sekunder för Linköping

Andra perioden inleddes med en Dalenkvittering redan efter 32 sekunder och gästerna gick också upp i ledningen efter åtta minuters spel. Men Linköping hade en gyllene period mitt i matchen. Först gjorde Oskar Seth 3-3 efter mycket vackert Linköpingsspel och bara 16 sekunder senare kom Viktor Palm loss mitt i slottet och satte dit 4-3. Trots varsitt powerplay i slutet av perioden blev det inga fler mål i perioden.

Linköpingsdominans i tredje

Alla var nog förberedda på en jämn och nervdallrande tredjeperiod men denna kväll var Linköping klart starkast och gav egentligen aldrig Dalen en chans. Först avslutade Simon Palmén ett snyggt anfall till 5-3 efter tre minuters spel och tre minuter senare var det matchens bäste spelare Filip Samuelsson som satte en straff bakom Parsjö-Tegner i Dalenmålet fram till 6-3. Efter det förväntades en Dalenanstormning men Linköpingsspelarna låg hela tiden rätt i positionerna samtidigt som målvakt Andreas Blom var felfri och det blev ingen nerv. I stället kunde Martin Karlsson punktera matchen med sitt snygga 7-3 mål på volley när 1,5 minut återstod.

Sjua och möte med Vipers borta på söndag

Vinsten och tre poäng var både viktiga och välbehövliga i den tighta tabellen. Segern tog Linköping upp till sjundeplats när man på söndags åker till Växjö för möte med ett formstarkt Vipers. Men med kvällens spel känns det långt i från omöjligt att det kan bli vinst även i småland.