Vinstsviten bruten - förlust borta mot Växjö

1 mars 2020 19:39

Linköpings långa segerrad bröts i kväll i Fortnox sedan Växjö vunnit med 6-4 (3-1, 0-3, 3-0). Linköping hade bra kontroll på händelserna efter två spelade perioder men i tredje perioden gick saker inte alls som Linköping önskat sig och Växjö tog tre för dem oerhört viktiga poäng.

Linköping hade inför kvällens match åtta raka segrar och en ny vinst i Fortnox Arena mot Växjö hade i princip inneburit en säkrad slutspelsplats. Och efter två peroioder hade också Linköping en 4-3 ledning och dessutom matchen under bra kontroll. Men i tredje kvitterade först Växjö och ett olyckligt självmål kostade sedan segern för Linköping.

Olycksminuter i slutet av första

Växjö öppnade matchen bäst och 1-0 ledningen var helt i sin ordning även om målet var mer tur än skicklighet. Men Linköping åt sig in i matchen och Jesper Alms kvittering till 1-1 på en styrning i slutet av perioden var därför logisk. Men direkt efter 1-1 målet släpptes Växjö upp och hemmalaget hann inte bara med ett utan två mål i slutminuterna. 3-1 inför andra.

Andra perioden helt till Linköping

Mittperioden gick helt till Linköping mål och spelmässigt. Olle Abrahamsson reducderade tidigt i perioden från nära håll och när sedan Oskar Hovlund mycket vacker spelade fram Simon Palmén i powerplay efter fem minuter hade Linköping också kvitterat. Linköping hade fortsatt väldigt bra koll på Växjö som inte skapade mycket klara chanser mot Linköpingsmålet. Linköping fortsatte starkt och tog ledningen med 4-3 när Oskar Hovlund skjutit ett backskott.

0-3 och olyckligt självmål i tredje

Inför tredje var känslan att Linköping hade en nionde raka vinst på gång. Men i stället blev Linköping aningen passiva och Växjö kunde kvittera efter fem minuter i tredje. Efter två mållösa powerplay (ett för varje lag) så var det ett mycket olyckligt självmål av Linköping som satte hemmalaget i förarsätet. Efter 5-4 målet hade Linköping svårt att skapa riktigt heta målchanser och när Linköping plockade ut målvakt Laakso för att få tryck lyckades i stället Växjö stänga matchen med ett 6-4 mål i tom bur.

Visbymatchen blir väldigt viktig

I och med förlusten är nu Linköping mitt i en het duell om de sista slutspelsplatserna (då både Dalen och Växju ju vann). Därför blir onsdagens hemmamatch mot Visby av högsta vikt. En seger mot jumbon är i princip ett måste om Linköping ska vara att räkna med i slutspelsracet när tre omgångar återstår av grundserien.