03 Apr 1 match
05 Apr 1 match

Linköping slog Falun inför en nöjd hemmapublik!

18 januari 2020 21:40

Linköping lyckades i kväll slå överlägsna serieledarna Falun efter straffar med 7-6 (3-3, 2-3, 1-0, 1-0) inför en lördagsglad hemmapublik. Linköping gjorde en heroisk insats i slutminuterna med en man mindre på planen innan man avgjorde på straffar och vinsten tar dessutom Linköping ett rejält steg närmare en eftertraktad slutspelsplats.

-Jag tycker vi är bättre än Falun i kväll och borde ha avgjort under ordinarie tid sa en av planens giganter Oskar Hovlund, inför ögonen på förbundskapten Mikael Hill som befann sig på läktarplats och såg den rafflande tillställningen.

Overklig start av Linköping

Linköping fick en riktig drömöppning på matchen. Simon Palmén gjorde 1-0 efter 36 sekunder och inte nog med det för efter 53 sekunder utökade Matej Jendrisak till 2-0 inför ett häpet Falun försvar. Efter denna chocköppning hade Linköping bud på flera mål när skott i rena lägen smet precis utanför Falumålet. Men samtidigt väckte detta Falun som sakta men säkert åt sig in i matchen. 2-1 (Ruud) kom på fint väggspel och kvitteringen till 2-2 (Aldeeb) kom i powerplay när knappt 15 minuter spelats. Och med två minuter kvar av perioden hade Falun fullbordat vändningen efter ett backhandsskott av Wettergren. Men Linköping och Oskar Seth fick ändå sista ordet i perioden. Seth pricksköt iskallt in 3-3 i krysset ur ingen vinkel alls sedan Linköping fått ett powerplay.

Ombytlig mittperiod

Även andra perioden blev händelserik. Oskar Hagberg stod för en fin soloprestation när han gav Linköping ledningen redan efter två minuters spel. Men detta var en match som svängde och Falun svarade med två mål (Galante och Simon Berg). Linköping hade fortsatt en fin offensiv och med fyra minuter kvar av perioden snappade Felix Lanver upp en boll från Falubackar och satte distinkt 5-5. Men Falun fick ändå sista ordet i perioden när Wettergren glömdes bort av Linköping och kunde sätta 5-6.

Lögga forward och målskytt

Linköping öppnade även slutperioden på bästa sätt. Emil Lögdberg för kvällen uppflyttad från back till forward fick en riktigt fin diagonalpass från Jendrisak som han direktsköt till 6-6. Då hade bara 52 sekunder gått av tredje. Tredje perioden blev sedan en riktig nagelbitare där Linköping hade ett gäng riktigt vassa målchanser att ta ledningen men bollen gick inte in och 6-6 stod sig in i slutminuterna.

Svettig avslutning i boxplay

Med bara 24 sekunder kvar fick en stenhårt kämpande Jendrisak utvisning och Falun fick avsluta matchen i powerplay. Men detta var en match där Linköping hade bestämt sig att inte släppa bollar förbi sig och med några vassa täckningar och räddningar av Laakso tog Linköping matchen till förlängning.

3 mot 4 i 96 sekunder

Förlängningen betydde alltså mer än 1,5 minut med 3 mot 4 spel för Linköping och här hade nog de flesta räknat in en övertidsvinst för Falun. Men Linköping ville annorlunda och tjeckiske backen Ondrej Nemecek var en av hjältarna när Linköping fixade boxplayspelet och därefter också skapade några vassa chanser att avgöra innan matchen gick till straffar.

Zäta iskall i dubbel bemärkelse

Straffarna blev också något utöver det vanliga. Galante-Carlström satte säkert sin straff innan Adam Zetterström klev in för Linköping. Zäta hade inte spelat en enda minut i matchen men var iskall när han kopierade sin straff från division 1 matchen tidigare i dag.

-Deras målvakt hade inte kollat målet på Instagram för det var ju en exat kopia av mitt mål tidigare i dag, skrattade Zetterström efter slutsignalen.

Robin Laakso räddade därefter Emil Lundmarks straff innan Matej Jendrisak kunde punktera tillställningen med en straff som betydde vinst och två poäng till Linköping!