Högdramatiskt slut gav femte raka vinsten

8 november 2020 21:42

Det såg länge ut som Linköping skulle kamma noll i bortamatchen mot Dalen. Men efter stor dramatik i slutminuterna lyckades ett Linköping i högform först kvittera till 5-5 och därefter avgöra i förlängningen. Femte raka vinsten var därmed säkrad via 5-6 (2-2, 1-1, 2-2, 0-1).

Linköping vägrar att förlora. Dagens bortamatch i Umeå svängde fram och tillbaka men med 30 sekunder kvar såg det ut som Linköpings segersvit skulle brytas. Men med ett riktigt snyggt frislagsmål av Matej Jendrisak såg Linköping till att ta matchen till förlängning och väl där var det Simon Palmén som säkrade en ny Linköpingsvinst efter ett omställningsmål.

Jämn förstaperiod

Första perioden var jämn. Dalen tog ledningen men Simon Palmén tog vara på ett Dalenmisstag och kvitterade. I powerplay lyckades Matej Jendrisak från nära håll peta in 1-2 ledningen. Hemmalaget fick dock sista ordet i perioden med sitt 2-2 mål

Ryckig mittperiod

Andra perioden hann knappt dra i gång innan Linköping återtog ledningen. Nyförvärvet från Warberg Tom Carlsson gjorde sitt första mål i Linköpingströjan redan efter 13 sekunder. Linköping fick två utvisningar tätt på varandra men tack vare ett fint boxplay spel kunde man hålla undan för Dalen två gånger om. I stället kom kvitteringen mitt i perioden i 5 mot 5 spel. Linköping och Josef Rypar hade chansen att åter ge Linköping ledning på straff i slutet av perioden. Men straffen gick över och likaläget (3-3) bestod även efter två perioder.

Frislag gav oavgjort vid full tid

Tredje perioden vägde inledningsvis innan Oskar Hagberg gjorde 3-4 efter fint förarbete av Nicola Bischofberger när sju minuter spelats. Men Dalen kom tillbaka tack vare powerplay. Först kvitterade hemmalaget till 4-4 med en man mer och under en avvaktande utvisning för Linköping kunde Dalen också göra 5-4 när endast 2,5 minuter återstod. Dalens mål såg ut att bli avgörande men efter en time-out för Linköping satte man 5-5 med plockad målvakt. Men målet dömdes överraskande bort när domarna hittat ett frislag. Som väl är lyckades Linköping och Matej Jendrisak i stället utnyttja frislaget mycket snyggt och kvittera till 5-5 vilket också blev resultatet vid full tid.

En förlängning som hade allt

Även förlängningen blev högdramatisk. Dalen hade vid ett tillfälle i princip öppet mål att avgöra och Linköpings Filip Samuelsson hade en backhandlyftning i ribban. Vid båda tillfällena trodde man att matchen var avgjord. Men i stället var det Simon Palmén som avgjorde matchen sedan Oskar Seth avancerat på vänsterkanten och hittat fram med en snygg pass (Oskars tredje assist för kvällen) när mindre än minuten återstod av förlängningen.

Fem raka och Vipers är nästa nöt att knäcka

Linköping förlängde därmed vinstsviten till fem raka och nästa match är mot Växjö hemma kommande helg (lördag kl 14:00).