Söndag
23 Feb 1 match
Söndag
01 Mar 1 match
Onsdag
04 Mar 1 match
Söndag
08 Mar 1 match
Lördag
14 Mar 1 match
Lördag
15 Aug 1 match
Fredag
21 Aug 1 match
Söndag
23 Aug 1 match
Lördag
05 Sep 1 match
Lördag
12 Sep 1 match
Fredag
18 Sep 1 match
Lördag
03 Okt 1 match
Lördag
10 Okt 1 match
Lördag
24 Okt 1 match
Onsdag
28 Okt 1 match
Söndag
01 Nov 1 match
Söndag
08 Nov 1 match
Lördag
14 Nov 1 match
Onsdag
18 Nov 1 match
Söndag
22 Nov 1 match
Fredag
27 Nov 1 match
Söndag
13 Dec 1 match
Lördag
19 Dec 1 match
Söndag
27 Dec 1 match
Onsdag
06 Jan 1 match
Lördag
09 Jan 1 match
Lördag
16 Jan 1 match
Lördag
23 Jan 1 match

Sommarsnacket – Skyttekungen Olle Abrahamsson

1 juli 2020 13:54

Olle Abrahamsson är Norrköpingskillen som via allsvenskt spel i Strängnäs hamnade i Linköping. I sin debutsäsong i Linköping och Superligan blev den högerfattade forwarden lagets skyttekung med 25 mål. Vi fick fatt i Olle direkt efter ett gympass och kollade läget inför vad många säger är den tuffa andra säsongen.


Att framträdande allsvenska spelare alltid lyckas i Superligan är långt ifrån givet. I Olle Abrahamssons fall så var det dock ingen tvekan. Den kraftfulle forwarden klev in på den största innebandyscenen och smällde in hela 25 mål i sin första SSL säsong och var därmed en av Superligans riktigt stora överraskningar förra säsongen.

Hur summerar du själv din första SSL säsong där du blev Linköpings bäste målskytt?

-Det gick väl lite upp och ned precis som jag räknade med under min första SSL-säsong. Poängmässigt är jag väldigt nöjd och sen är jag glad över det stora förtroendet jag fick från coacherna att spela så mycket. Jag märkte dock att kroppen inte var helt van med så många omgångar och det höga temot i SSL så nu handlar det om att träna upp sig ytterligare för att kunna prestera ännu bättre nästa säsong.

Men det borde väl fått ännu större uppmärksamhet att du klev in i Linköping och tog hem den interna skytteligan?

-Det är nästan konstigt när jag ser det framför mig och att jag skulle sluta överst i målligan var verkligen inget jag hade räknat med på förhand. Men jag fick som sagt mycket förtroende bland annat med mycket powerplayspel. Sen att få spela med så många skickliga spelare gör ju saker och ting bra mycket enklare. Det handlar oftast om att stå på rätt yta så landar bollen vid dig.

Hur ser ett typiskt Olle Abrahamsson mål ut?

-Det blev en hel del jag satte dit i princip med öppen bur efter fint powerplayspel. Men annars är det kanske vanligast att jag vänder runt i slottet eller kliver in från kanten och sätter dit den skulle jag säga.

Varför tror du att du lyckades så pass bra på en gång i högsta ligan?

-Jag tror att min ödmjukhet hjälpte mig. Jag klev inte in i Linköping och förväntade mig att få något gratis, utan jag var förberedd på att få slita hårt och lyssna på tränarna vad jag måste förändra och förbättra för att utvecklas. Sen hade jag spelat med en hel del av killarna i laget under gymnasietiden i Linköping så jag hade rätt bra koll på många i laget vilket också underlättade för mig att komma in i gruppen.

Du hade två allsvenska säsonger med Strängnäs innan du kom till Linköping – tror du att det hade betydelse jämfört om du kommit direkt från Norrköping eller Åby till SSL i yngre ålder?

-Det är jättesvårt att svara på och tittar man på några av de grabbar jag gick med på innebandygymnasiet så gick de direkt till Linköpings SSL lag och lyckades, så det finns ju inget givet svar här. Men för min del så funderade jag just då på vad jag skulle få för roll i Linköping om jag valt det direkt efter gymnasiet. Nu har jag haft en viktig roll i allsvenskan med både Åby och Strängnäs och med facit i hand så har ju detta varit bra för just mig även om jag såklart inte vet hur det gått i Linköping direkt.

Du lirade mycket tillsammans med Matej Jendrisak förra säsongen och det samarbetet funkade ju bevisligen mycket bra – hur är det att spela med Matej?

-Matej är ett riktigt föredöme både som spelare och ledare. Det är väldigt enkelt att spela med honom och hittar man bara rätt yta så vet man att bollen kommer från hans klubba. Han är en riktig världsspelare och självklart tackar man inte nej om man får spela med honom.

Vad tänker du om nästa säsong – då lär du inte alls kunna gå under ”radarn” på samma sätt – man pratar ju ibland om den tuffa andra säsongen.

-Jag tittar på vad jag måste göra för att utvecklas och ta nästa steg även om jag förstår att jag kanske får ännu tätare bevakning framöver.. Jag vet vad mina styrkor och svagheter är och jag har pratat med Asta och Gillek och de andra coacherna om vad jag ska fokusera på under försäsongsträningen.

Vilka delar är det då i ditt spel känner du att du behöver utveckla ytterligare för att kunna närma dig den absoluta världstoppen och kanske nosa på en plats i ett landslag?

-Jag är stor och stark men för min del handlar det framförallt om att förbättra konditionen och snabbheten skulle jag säga. Tittar man på det svenska landslaget så spelar man med väldigt mycket fart och rörlighet och dessa delar blir viktigare och viktigare i dagens innebandy. Men jag gjorde stora framsteg förra säsongen så jag ser inga hinder att jag nu fortsätter att utvecklas med rätt träning. Nu handlar det om att få en ännu större roll i Linköping och självklart är det en dröm att få prova på landslagsspel inom några år.

Linköping har stärkt upp i laget inte minst på forwardssidan bland annat med Deny Känzig från Viler-Ersigen och allsvenske poängkungen Viktor Palm från Onyx – hur tänker du runt det?

-Jag tycker det ser riktigt spännande ut med de nya spelarna och speciellt att vi nu får in en hel del olika spelartyper vilket kommer hjälpa oss kommande säsong både för att göra oss mer flexibla och kunna alternera mer i formationerna.

Du uppfattas som en fysisk spelare och man kunde tro att du suttit en del på utvisningsbänken genom åren men kikar man i Ibis (innebandyns statistik sida) så har du 68 utvisningsminuter på nästan 500 spelade matcher! – är du FÖR snäll?

-Ja, kanske men jag försöker spela smart och inte dra på mig onödiga utvisningar. Målet är att använda min styrka och fysik och hålla bort motståndarna på ett juste sätt. Men kanske behöver jag tuffa till mig ytterligare även om jag självklart inte ska bli mer utvisad.

Frågan måste ställas… Linköping eller Norrköping?

-Ja det är en känslig fråga. Polarna skulle inte bli glada om jag sa Linköping här. Jag får vara diplomatisk och säga att Linköping kommer mer och mer och om några år kanske Linköping gått om Norrköping, ha ha.

Och har du något bra tips vad man ska göra en sommardag i Östergötland? Och du får inte säga gymmet…

-Det får bli ett ärligt svar och inte det klassiska Kolmårdens djurpark eller åka och bada. Jag skulle rekomendera alla att ta sig till en restaurang med en trevlig uteterrass och kolla in när IFK Norrköping spelar en allsvensk fotbollsmatch.

  • Olle Abrahamsson
  • Född 1998
  • Moderklubb: KFUM Norrköping IBK
  • Aktuell med: Skyttekung i Linköping med 25 SSL-mål säsongen 19/20