Söndag
10 Sep 1 match
Fredag
15 Sep 1 match
Söndag
24 Sep 1 match
Söndag
01 Okt 1 match
Söndag
08 Okt 1 match
Söndag
15 Okt 1 match
Onsdag
18 Okt 1 match
Lördag
21 Okt 1 match
Tisdag
24 Okt 1 match
Fredag
27 Okt 1 match
Lördag
04 Nov 1 match
Lördag
18 Nov 1 match
Fredag
24 Nov 1 match
Lördag
02 Dec 1 match
Idag 1 match
Söndag
10 Dec 1 match
Onsdag
13 Dec 1 match
Söndag
17 Dec 1 match
Fredag
29 Dec 1 match
Onsdag
03 Jan 1 match
Lördag
06 Jan 1 match
Lördag
13 Jan 1 match
Söndag
21 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Fredag
09 Feb 1 match
Måndag
19 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match

David Gillek fortsätter som headcoach

5 maj 2023 13:28

David Gillek fortsätter som Linköpings huvudtränare. Ett nytt kontrakt är påskrivet med innebandyikonen och givetvis är målet för Gillek att ta Linköping ända upp till toppen och SM-guldet men där första steget är att ta sig förbi kvartsfinalspelet.


-Vi är glada att David stannar hos oss och det känns extra bra att vi nu håller ihop ledningsteamet runt laget vilket gör att vi kan bygga vidare i vår strävan att hela tiden slåss i toppen av SSL, säger Linköpings Sportchef Johan Fredriksson om att Gillek förlängt.

Nu är det klart – du kommer att vara huvudansvarig för Linköping även kommande säsong. Hur har du och klubben resonerat innan detta beslut fattades?

-Klubben har varit tydliga med att de ville se mig fortsätta medan jag har valt att avvakta till säsongen tog slut innan jag fattade mitt beslut. Direkt efter sista matchen var jag slutkörd men rätt snabbt kom suget och motivationen tillbaka och det är i Linköping jag vill vara så det blev ett enkelt beslut till sist.

Du har nu varit med under några säsonger och byggt upp laget – hur skulle du beskriva tiden från det att du kom till Linköping till dagens läge?

-Resultatmässigt har vi åkt ut i kvarten alla mina säsonger och det är jag givetvis inte nöjd med. Men denna säsong tycker jag att vi gör det bästa slutspelet av de tre jag varit huvudansvarig för, så det känns som det går åt rätt håll. Tittar man spelmässigt så är jag nöjd med grundspelet och vårt försvarsspel tycker jag sitter väldigt bra. Ser man till anfallsspelet så önskar jag att vi blir mer flexibla framöver och där finns ett jobb att göra för mig men även på individnivå. Jag tycker många spelare tagit stora kliv sedan jag kom och nu vill man ju vara med på resan när vi tar nästa steg från ett stabilt slutspelslag till att vi faktiskt slåss om guldet.

Många höjer på ögonbrynen när de får reda på att du till stor del pendlar mellan Linköping och bostaden i Mullsjö – vad säger du själv om detta upplägg?

-Det är givetvis en av faktorerna som gör att mitt beslut dröjt lite. Nu har jag ju själv valt detta upplägg men det tar ändå tre timmar varje gång jag åker till Linköping fram och tillbaka vilket är tid som tas från familj och jobb. Nu har familjen fått säga sitt om vad de tycker om att jag är borta mycket vilket också var viktigt för att mitt beslut ska kännas rätt. Jag är ju inne på min fjärde säsong nu med pendlandet men i mitt fall blir det helt klart lättare sätta sig i bilen när resultaten går med oss.

Nu har det gått några veckor sedan ni åkte ut i kvartsfinalspelet mot Storvreta – har du hunnit analysera slutspelet och säsongen som helhet i mer detalj?

-Tittar man på grundserien så är det vår svacka med sju raka förlustmatcher som sticker ut. Alla lag har svackor medan vår var alldeles för lång och djup och hade vi istället tagit två-tre vinster under denna period hade vi kunnat vara ett topp-4 lag vilket känns lite bittert. Det jag tar med mig från den perioden är att inte mixtra för mycket med formationerna utan försöka lita på det som fungerat innan. Tittar man på slutspelet så tycker jag vi gör det bra och vi gör verkligen match av det mot Storvreta. Jag tycker vi står upp lika bra som Växjö gör i semin mot Storvreta och marginalerna i ett slutspel är ruggigt små. Det vi faller lite på till slut är att vi gör för lite mål i kvarten och spelare som vi förväntar oss mål av gjorde det inte. De vinster vi tar mot Storvreta är absolut inga flaxvinster och strafförlusten i match tre är avgörande. Vi använde zorrostraffar och borde då ha tagit den matchen och då i stället haft 2-1 i matcher inför den fjärde matchen hemma.

Om vi nu tittar framåt mot säsongen 23/24 – vad har du för tankar runt den? Vad vill du förbättra och justera för att nå högre höjder?

-Mitt mål är att vi ska bli mer flexibla i vårt spelsätt och då handlar det om att utveckla spelarna och hitta välfungerande formationer. Sen tror jag vi behöver bli ännu bättre på att bygga laget så vi alltid jobbar tillsammans som ett lag oavsett med eller motgång. Till sist tror jag det är hungern som måste fram om vi ska ta oss förbi kvarten kommande säsong.

På spelarfronten känns det stabilt. Nyförvärv i målvakten Leo Torell Hagström samt forwarden Kim Varga från Falun Ungdom. Utöver det så jobbar Sportchef Johan Fredriksson med en rad kontraktsförlängningar, några uppflyttningar från de egna leden samt möjligen någon mer ny spelare. Vad säger du om truppen du förfogar över kommande säsong?

-Vi har pratat om att vi behöver en målvakt, en back och två forwards till nästa säsong och något jag vill se ännu mer av är speed i laget. Varga kommer in med fart i sitt spel och det ska bli intressant att se honom i SSL. Leo var fantastiskt bra senast han spelade här och jag tror han bara kommer bli bättre och bättre. Annars har det varit viktigt att behålla våra spelare som många är i en ålder där de fortsatt utvecklas så jag skulle säga att vi har både en bättre och bredare trupp till nästa säsong vilket har varit vårt mål.

Ni samlas igen på måndag då försäsongen drar i gång. Vad blir det första ni skall göra då och blir upplägget denna försäsong annorlunda på något sätt jämfört med innan?

-Mycket blir sig likt när det handlar om försäsong men det kommer nog ändå att skilja sig en del då Dan vår fystränare vi haft de senaste åren inte blir kvar utan nu blir det en grupp som ska ansvara för försäsongen. Nu väntar åtta veckor av att "kötta fys" för killarna och vi inleder på måndag med lite snack om försäsongen och sedan blir det tester.

Hur ser du annars på konkurrenssituationen i SSL för ditt Linköping nästa säsong om man tittar vad som hänt under Silly Season samt de uppflyttade lagen till SSL (Nykvarn och Karlstad)?

-Nu har jag inte hundra koll på alla övergångar men tittar man på toppen så är det ju fortsatt Falun, Storvreta, Växjö och Kalmarsund som ligger där men där jag tycker att vi och Pixbo är med och slåss. Helsingborg tappar många spelare och vi får se vad det innebär för dem. Bakom finns Thorengruppen som jag ser som den största utmanaren om att nå topp-8 av de lag som missade slutspel denna säsong. Nykvarn har många intressanta och duktiga spelare och blir definitivt en nykomling att räkna med. Karlstad har även de några bra spelare men man kanske inte är på Nykvarns nivå. AIK har värvat friskt och sammantaget så är känslan att tabellen bör tighta till sig kommande säsong med tanke på värvningar och vilka lag som gått upp. För ligans skull är det ju givetvis bra om fler lag är med och slåss om slutspelsplatserna och att det inte är klart tidigt på säsongen vilka åtta lag det handlar om.

David Gillek

  • SSL-klubbar som spelare: Helsingborg, Jönköping, AIK, Mullsjö och Växjö ( och totalt över 600 poäng i SSL)
  • SSL-klubbar som tränare : Mullsjö och Linköping
  • Landskamper som spelare: 39 A-kamper och 45 landslagspoäng