Lördag
21 Dec 1 match
Måndag
06 Jan 1 match
Fredag
10 Jan 1 match
Onsdag
15 Jan 1 match
Lördag
18 Jan 1 match
Söndag
26 Jan 1 match
Lördag
08 Feb 1 match
Onsdag
12 Feb 1 match
Söndag
16 Feb 1 match
Söndag
23 Feb 1 match
Söndag
01 Mar 1 match
Onsdag
04 Mar 1 match
Söndag
08 Mar 1 match
Lördag
14 Mar 1 match

Seth laddar för landslagssamling och säsongsupptakt

17 maj 2019 10:11

Oskar Seth står onekligen inför en kul och inspirerande innebandyvecka. Först är det säsongsupptakt med Linköping på måndag och kommande helg väntar landslagsläger i Uppsala för Seth som haft en enorm utveckling sen han kom till Linköping för fem år sedan.


Oskar Seth är den senaste i raden av spelare som utvecklats till landslagsspelare i Linköpings regi. Seth är nominerad i den trupp på 28 spelare som förbundskapten Mikael Hill vill hålla koll på inför höstens landskamper. Lägret är i IFU Arena 23-26 maj och Seth får nu chansen att träna med truppen efter att tidigare varit en del av det så kallade guldsteget vilket är en språngbräda för unga spelare in till A-landslaget.

Oskar kom till Linköping från Telge 2014 för att gå på innebandygymnasiet och har varje säsong tagit stora steg i sin utveckling. Förra säsongen stod Seth för 56 poäng i Superligan och var en av de absolut mest framträdande i Linköpingströjan. Utvecklingen har inte heller gått landslagsledningen förbi och nu är Seth tillsammans med Oskar Hovlund uttagna att representera Linköping på landslagslägret i Uppsala nästa helg.

Hemsidan tog ett snack med Seth för att kolla hur han ser på det kommande äventyret med blågult.

Grattis till uttagningen – hur är känslan?

-Tack och det känns självklart otroligt kul att blivit uttagen till landslagslägret. Det är ju som för de flesta innebandyspelare en dröm som nu går i uppfyllelse och det är ju också ett kvitto på att man gör något bra och att det uppmärksammats.

Landslagstruppen är en blandning av nytt och gammalt – vad säger du om lirarna som finns med i Uppsala?

-Micke Hill vill väl testa lite nytt och vi är ju några 98:or som nu är nya i truppen samtidigt som Galante och gänget som varit med länge också finns på plats. Så det känns som en bra mix tycker jag.

Du fanns med i Guldsteget förra året vilket är ett första steg för unga spelare att lotsas in i ett A-landslag – hur var det?

-Nu missade jag någon samling med Guldsteget då det krockade med Linköpingsspel, men självklart var det nyttigt att få träffa och prata med landslagsledningen och på så sätt få en introduktion i vad som gäller i landslaget. Men jag hoppas framförallt att det är mina framsteg på planen som nu gör att Hill vill se mig i ett kommande landslag.

Förutom vår backstjärna Oskar Hovlund så finns även Gustav Fritzell och Tobias Gustafsson med på lägret, spelare som har formats till A-landslagsspelare i Linköping på senare år – vad gör miljön i Linköping bra att utvecklas i?

-Det är ju lite olika från fall till fall men Linköping erbjuder väldigt många olika möjligheter när man är ung spelare. Nu har inte jag lirat som knatte i föreningen men man kan ta sig hela vägen och via juniorspel, division 1 och 2 till Superligan. Många unga spelare får chansen att se och träna med de äldre vilket ger en boost. Så jag skulle säga att bredden i klubben är en viktig faktor.

I höst Finnkamp i Alingsås och EFT i Finland, vad ger du dina chanser att få lira matcher i blågult då?

-Så långt fokuserar jag inte för tillfället. Jag siktar bara på att göra så bra ifrån mig på samlingen nu och senare i Linköping så får vi se var det landar framöver. Men självklart är det dit jag vill.

Har du några individuella långsiktiga mål med landslaget? -> VM liras ju i Finland 2020 t.ex.

-Målet är självklart att få vara med i landslaget och få spela VM det är ju därför man lägger ned så sjukt mycket tid på det här. Men som sagt först och främst vill jag utvecklas vidare i klubblaget så tror jag chansen till landslagsspel kommer att dyka upp framöver.

Det är just nu mycket snack om att Sverige inte tar guld på herr eller U19 sidan just nu – har du någon analys av det läget?

-Jag har bara sett highlights från U19 VM som nyss avslutades men av det jag hört så var Tjeckerna mer fysiska i sitt spel. Tittar man individuellt och jämför spelare för spelare så är Sverige är bättre skulle jag säga, men bevisligen är det något som gör att andra lag slår oss. Så jag tror inte det enbart är slumpen utan det är något man bör analysera vidare.

Säsongsupptakt med Linköping på måndag – hur känns det att damma av klubban?

-Ja det ska bli kul att köra innebandy nu även om jag tränat på med en hel del rätt tung fysträning på sistone. Jag var nere i går och körde lite med klubba och boll för att komma i gång lite inför kommande vecka. Nu är jag så van med träning så det har varit klart ovant att ha ett så pass långt uppehåll som vi nu haft efter slutspelet. Det har till och med varit lite svårt att veta vad man ska göra efter jobbet så det är nog bra att vi nu kommer igång, ha ha.

Tre nya spelare klara (Laine, Abrahamsson och Holgersson) samtidigt som några lämnar – hur ser du på ditt lags silly season så här långt?

-Det känns tråkigt med Anton (Karlsson) och Martin (Hovlund) som förutom att de är grymma innebandyspelare är personer jag haft riktigt kul med utanför planen. Så det blev en del tårar på lagfesten efter säsongsslutet. Men nu kollar vi framåt och Laine bör vara en fin förstärkning då han ju varit kapten i TPS som ju gick till final i år. Så det är nog en stabil kille även om jag inte sett honom spela. Holgersson har varit med och kört en del på våra träningar och det är en kraftfull back som kommer utvecklas mycket när han får spela med oss. Olle (Abrahamsson) har jag bra koll då vi gått i samma klass på innebandygymnasiet och det är en spelare som alltid jobbar hårt och inte helt olik mig själv vad det gäller spelstilen. Annars vill jag nog lyfta fram ”Lögga” (Emil Lögdberg) även om han tränade med oss redan förra säsongen. Han ser riktigt vass ut på träningarna och han lär bli en riktigt bra SSL-back inom kort.

Uttåg mot Dalen i kvarten den gångna säsongen – går ni in med revanschsug nu?

-Ja det var riktigt surt det som hände i slutspelet och det känns nästan pinsamt att det gick som det gick. Alla var inställda på en längre resa så jag gissar att vi alla nu är inställda på att ta ett omtag och gå längre kommande säsong.

Tack för snacket och lycka till!

Oskar Seth

  • Ålder 20 (född 1998)
  • Meriter: Två säsonger i SSL och 77 poäng producerat. Över 300 poäng totalt i olika Linköpingslag (div 1 med FBC och juniorlag) på fem säsonger sedan han kom till klubben.
  • Moderklubb: Hölö-Mörkö IF (kom från Telge 2014)