Söndag
21 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Fredag
09 Feb 1 match
Måndag
19 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Fredag
22 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Tisdag
26 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

Kim Varga ny spelare i Linköpings SSL-lag

4 april 2023 13:20

20-årige Kim Varga från Falun är Linköpings senaste nyförvärv. Forwarden Varga har öst in 40 poäng i årets allsvenska för Falun Ungdom och på meritlistan finns även framgångsrikt spel för Filippinerna under de två senaste VM-turneringarna.


-Vi är väldigt glada att Kim nu kommer till oss i Linköping. Det är en ung och spännande spelare som vi haft ögonen på under några säsonger och också försökt få till oss tidigare, så det känns bra att han nu tar steget hit, säger klubbens Sportchef Johan Fredriksson om Kim Vargas flytt från Falun till Linköping.

Varga är Stockholmare med Järfälla som moderklubb men inför gymnasiestudierna tog han flyttlasset till Dalarna och Falun för att ta sin innebandy till nästa nivå. Under fem säsonger har Kim producerat närmare 300 poäng (!) i olika lag inom Faluns organisation har har fått göra SSL debut och spela Svenska cupen för IBF Falun. Dessutom har han trots sin ungdom hunnit med VM både 2020 och 2022 för Filipinerna där det blivit hela 20 VM-poäng! Nu är han alltså klar för Linköping inför säsongen 23/24.

Välkommen till Linköping – du släpper Dalarna och kommer nu till Östergötland och Linköping. Hur har dina tankar gått när du nu väljer en flytt till Linköpings SSL-lag?

Tack! – Jag har tänkt så att jag nu varit här i Falun under ett antal år och mest spelat i allsvenskan. Men jag vill absolut testa på att spela innebandy på den högsta nivån och därför tar jag det här steget för att slåss om en plats i Linköpings SSL-lag, och just nu kändes läget bra att flytta.

Under flera säsonger har du varit framträdande i IBF Falun Utveckling som i år gjort det bra i allsvenskan. Du har fixat 40 poäng i allsvenska denna säsong och spelat Svenska Cupen för Faluns SSL-lag. Hur har du utvecklats som spelare under åren i Falun skulle du säga?

-Jag har utvecklats väldigt mycket under mina år i Falun från åren i gymnasiet och sen vidare in i seniorinnebandyn så jag skulle säga att jag tagit stora steg här i Falun som jag kommer ha nytta av framöver.

Du är bara 20 år (född 2002) men har redan en meritlista värdig någon betydligt äldre spelare – skulle du säga att du är driven som person och spelare?

-Ja jag har alltid gillat att testa på nya saker och har en vilja att hela tiden utvecklas. VM spel med Filippinerna var en sådan sak jag ville testa och nu är målet att nå toppen och att få spela på högsta nivån i den bästa ligan.

Du har spelat VM för Filippinerna i de två senaste VM-turneringarna – berätta lite om hur det kommer sig och hur VM upplevelserna varit med laget.

-Min mamma kommer från Filippinerna så det är anledningen att jag valt att representera dem när det gäller landslag. För mig har det varit stort att få spela VM och det är både roligt och lärorikt att spela med landslaget. Vi ska i väg nu i maj med Filippinerna på läger och jag hoppas kunna spela fler VM framöver.

Poängspelare är lätt att ta till som epitet när man tittar på din statistik i ibis (innebandyns statistikforum). Men hur vill du själv beskriva dig som spelare och din spelstil?

-En snabb forward med bra teknik och spelsinne, kanske passar. I Falun spelar jag nästan bara forward men i landslaget har det blivit mer en centerroll för min del.

Så vad känner du till om ditt nya lag Linköping och hur har ni diskuterat runt vad din kompetens kan tillföra lagbygget för att nå nästa steg både för dig och laget?

-Jag såg dem för första gången live när jag var liten i SM-finalen mot Falun och på senare år har det mest blivit via highlights och så. Linköping är ett stabilt slutspelslag och har ett väldigt bra lag generellt. Linköping står ju ofta för fysiskt starka och storväxta spelare och här hoppas jag kunna komma in och bryta lite mönster med min snabbhet då jag inte är den största spelaren.

När går flyttlasset från småstaden Falun till Linköping - När får vi se dig i Sporthallen?

-Jag är som sagt iväg med landslaget i maj och sedan måste jag avsluta jobb och så här uppe innan jag flyttar. Så jag skulle gissa att jag är på plats i Linköping i juni i alla fall.

Välkommen till Linköping Innebandy Kim!

Kim Varga

  • Ålder: 20 (född 2002)
  • Position: Forward (center i landslaget)
  • Moderklubb: Järfälla IBK sedan ett antal säsonger i Bele Barkaby innan tiden i Falun
  • Meriter: Närmare 300 poäng i Faluns olika lag under fem säsonger.
  • Landslag: VM-spel 2020 och 2022 – 15 A-kamper och 30 poäng för Filippinerna.