Dramatik hela vägen när Linköping slog Dalen

12 februari 2023 09:42

Linköping var det klart bästa laget för kvällen men likväl bet sig Dalen kvar i matchen i Sporthallen. Det hela avgjordes först med blott två sekunder kvar när Simon Palmén fastställde slutresultatet 7-5 (0-1, 4-1, 1-3) i tom bur.

Linköping ägde stora delar av matchen mot Dalen och skottstatistiken var solklara 31-13 till hemmalaget och därför var känslan att segern kanske kunde säkrats tidigare än i slutsekunden. Men seger var det viktigaste och med tre nya poäng så ser slutspelsplatsen mer och mer klar ut.

Mycket bollinnehav men ändå 0-1 efter första

Det var underläge 0-1 efter en period. Detta trots att Linköping hade överlägset mest boll och dessutom skapade en hel del bra chanser. Framförallt var det Linköpings tredjeformation som visade vägen och var bäst och mest kreativa i första perioden. Dalens mål kom i powerplayspel.

Målen kom i period två istället

Utdelningen för Linköping kom dock retroaktivt i andra perioden. Direkt i andra var det nämligen Matej Jendrisak som vann en duell i hörnet och därefter på egen hand tog sig in framför Dalens mål och satte upp 1-1 i krysset. Därefter var det Linköping för hela slanten. Simon Palmén styrde in 2-1, Emil Lögdberg utökade till 3-1 innan det åter var Matej som stod för målskyttet när Linköping tog ledningen med 4-1. Dalen fick dock sista ordet när f.d. Linköpingsspelaren Felix Forslund gjorde sitt andra powerplaymål för kvällen. 4-2 efter två perioder.

Svaga powerplay gjorde att Dalen hängde kvar

Tredje perioden blev jämn och spännande inte minst då Dalen reducerade till 4-3. Linköping fick dubbla möjligheter att spela 5 mot 4 men powerplayspelet stämde inte alls utan istället var det Lukas Eldholm som gjorde viktiga 5-3 direkt när Dalen var fulltaliga. Dalen svarade dock direkt med 5-4 endast sekunderna senare.

Högdramatisk slutminut innan segern kunde säkras

Efter Dalens 5-4 mål var det nervöst då nästa mål skulle bli väldigt viktigt. Efter att gästerna tagit time-out så var det Oskar Seth som såg ut att göra det avgörande 6-4-målet i tom bur då endast 46 sekunder återstod. Men Dalen sprattlade åter till och gjorde 6-5 med 30 sekunder kvar av matchen bakom en hårt jobbande Andreas Blom i hemmamålet. Efter en väldigt nervig avslutning så blev det till slut Simon Palmén som helt släckte Dalens dröm om poäng med ytterligare ett mål i tomt mål.

Falun hemma på lördag och Kalmarsund borta på onsdag kommande vecka

Segern gör att Linköping nu har hela 14 poäng ned till JIK utanför slutspel och kommande vecka väntar två rejäla utmaningar. Det är nämligen de båda SM-finallagen (och lagen som också ska mötas i Svenska cupenfinalen inom kort) Kalmarsund och Falun Linköping ska ta sig an kommande vecka. På onsdag är det bortamöte med silverlaget Kalmarsund och på lördag kväll kommer mästarna från Falun till Sporthallen. Så nu ställs Linköping på två tuffa men roliga prov!