Linköping chockade Falun i första semin

2 april 2018 22:08
SSL HERR

Linköping gjorde det de flesta experter inte trodde på. Linköping inte bara besegrade Falun på bortaplan i den första semin, man gjorde det dessutom närmast i utklassningsstil i ett fullsatt Jalas Arena. Ett chockat Falun fick se Linköping gå ifrån till 2-8 (!) början av andra perioden och slutsiffrorna skrevs till 5-9 (2-4, 2-4, 1-1).

Det var mer än fyra år sedan Linköping senast slog Falun på bortaplan (30/1 2014) och något bättre tillfälle att bryta den dystra trenden fanns ju såklart inte. I ett rosaklätt hav i Jalas Arena så spelade Linköping ut hela sitt register. Långa stunder hittade inte svenska mästarna Falun något som helst sätt att stoppa Linköpingsoffensiven där både Felix Lanver och Gustav Fritzell blev tremålsskyttar.

1-0 blev 1-4 i första

Matchen började som många hade förutspått. Falun och Galante-Carlström gav hemmalaget ledningen i inledningen. Men ett powerplayspel för Linköping gjorde att man kom igång. Gustav Fritzell kvitterade med en man mer och gjorde sen även 2-1 bara 20 sekunder senare. Nu hade Linköping fått upp farten och Martin Karlsson och Felix Lanver ökade på ledningen till 4-1 när mindre än 13 minuter spelats. Falun reducerade i slutet av första och matchen kändes öppen inför andra.

En magisk inledning på andra

Som Linköpingsupporter var det svårt att fatta att inledningen på andra var på riktigt. 2-4 blev 2-8 inom loppet av 2,5 minuter och Jalas Arena har förmodligen aldrig varit så knäpptyst. Lanver, Joel Dagman, Adam Zetterström och Fritzell var målskyttarna i denna period när precis allt klaffade. Men Falun är Falun och ingen hade räknat bort mästarlaget. Så när hemmalaget gjorde 3-8 i powerplay och strax därpå 4-8 såg det ut att bli match igen. Men Linköping fick med bra målvaktsspel av Robin Laakso och hårt jobbande backar hejd på Faluoffensiven och 4-8 stod sig perioden ut.

Aningen nervöst i början av tredje

Falun och Enström fick träff direkt i tredje och med endast tre måls försprång (5-8) kändes en Linköpingsseger långt ifrån i hamn. Men då svarade kvällens vassaste Linköpingsspelare (Felix Lanver) med en kontring till 5-9 och gav på nytt andrum. Efter målet spelade Linköping taktiskt smart mot ett mer och mer frustrerat Falun. Och trots plockad hemmamålvakt i slutskedet kunde Linköping relativt enkelt säkra 1-0 i matchserien.

Segern är självklart väldigt viktig men nu handlar det om att inte vara nöjda utan ladda om till på onsdag när ett garanterat revanschsuget Falun kommer till Sporthallen för semi 2.

Linköping-Falun - Linköping Sporthall ons 4 april kl 19:00 Semi 2