Söndag
23 Feb 1 match
Söndag
01 Mar 1 match
Onsdag
04 Mar 1 match
Söndag
08 Mar 1 match
Lördag
14 Mar 1 match
Lördag
15 Aug 1 match
Fredag
21 Aug 1 match
Söndag
23 Aug 1 match
Lördag
05 Sep 1 match
Lördag
12 Sep 1 match
Fredag
18 Sep 1 match
Lördag
03 Okt 1 match
Lördag
10 Okt 1 match
Lördag
24 Okt 1 match
Onsdag
28 Okt 1 match
Söndag
01 Nov 1 match
Söndag
08 Nov 1 match
Lördag
14 Nov 1 match
Onsdag
18 Nov 1 match
Söndag
22 Nov 1 match
Fredag
27 Nov 1 match
Söndag
13 Dec 1 match
Lördag
19 Dec 1 match
Söndag
27 Dec 1 match
Onsdag
06 Jan 1 match
Lördag
09 Jan 1 match
Lördag
16 Jan 1 match
Lördag
23 Jan 1 match

Jendrisak laddar om - sommarkollen med vår världsstjärna

31 juli 2019 11:04

Världsstjärnan Matej Jendrisak inleder snart sin sjätte säsong i Sverige och Linköping. Utsedd till ligans bäste center två gånger och dessutom har det blivit två SM silver för 30 åringen. Förra säsongen blev det dock uttåg redan i kvartsfinalen med Linköping och för Matej var det en annorlunda säsong på flera plan


Matej Jendrisak har varit en av Superligans bästa spelare under många säsonger men förra säsongen blev inte riktigt som han tänkt sig. Säsongen inleddes med en skada som gjorde att han hade svårt att göra sig rättvis och därefter kom ett efterlängtat VM hemma i Tjeckien som tog massor av energi både på och på sidan av planen. Avslutningen med förlust redan i kvartsfinalen mot Dalen var inte heller vad Matej tänkt sig. Här kommer ett snacka med Matej om förra säsongen men framförallt den kommande.

Hur är läget så här mitt i den tuffa försäsongen?

-Det känns bara bra just nu både för mig själv och för laget. Även om vi kör tufft för tillfället har vi kul tillsammans och det känns bara positivt.

Du har också hunnit vara hemma i Tjeckien under sommaren med bland annat landslagsläger på agendan.

-Ja, lägret handlade mest om att samla ihop spelarna och prata ihop oss om framtida utmaningar för vårt landslag sen har jag även hunnit med att träffa vänner och familj.

Är det stor skillnad på hur mycket uppmärksamhet du får i hemlandet jämfört med i Sverige?

-Både ja och nej. Nu när jag var hemma i Tjeckien höll vi oss mest utanför hallar och städer, men visst gav VM på hemmaplan oss Tjeckiska spelare ytterligare ett lyft medialt. Samtidigt har jag nu spelat så länge i Sverige att många känner igen mig här också. Sen är det väl naturligt att de svenska landslagsstjärnorna får större uppmärksamhet här och jag får mer fokus när jag åker hem.

Så ser du ert liv i Sverige eller Tjeckien i den närmaste framtiden?

-När man precis varit hemma i Tjeckien så känns det absolut som man vet att man vill flytta tillbaka. Men både jag och Radka trivs i Linköping så det är inte alls omöjligt att vi bor kvar två, tre, fyra år till i Sverige. Men det är självklart mycket som spelar in i ett beslut så frågan känns öppen beroende på hur allt utvecklar sig för oss framöver.

Försäsongsträningen pågår för fullt - hur är känslan i kroppen?

-Vi kör som sagt på tungt nu men kroppen svara bra och jag ser fram mot den kommande säsongen.

Förra säsongen var dock annorlunda - Den inleddes med skada för din del och sedan ett VM på hemmaplan i Tjeckien. Hur mycket påverkade dessa saker ditt spel med Linköping?

-Det påverkade en hel del och mitt spel funkade inte riktigt som jag ville. Skadan gjorde att jag pushade mig själv att träna i stället för att vila och jag körde på stenhårt vilket så här i efterhand inte var det bästa. VM i Tjeckien var en jätteupplevelse för mig även om det såklart tog mycket energi. Så förra säsongen var tuff mental och det var en lite berg och dalbana för mig personligen.

Apropå Tjeckien- tror du på en ökning av Tjeckiska spelare i SSL eller kommer det att fortsätta ligga på denna nivån?

-Det är svårt att svara på. Men med tanke på vårt landslags resultat i VM och den individuella skickligheten som finns så kanske det blir ungefär samma nivå som nu på antalet tjeckiska spelare i SSL. En annan faktor är att det blir lite tuffare för Superligaklubbarnas ekonomi att lyfta in utländska spelare i lagen än att välja en svensk spelare, vilket begränsar också tror jag.

Det tjeckiska U19 landslaget går framåt och det finns många duktiga ungdomslag - vad måste ske med tjeckisk innebandy för att ni på allvar skall utmana Sverige och Finland på landslagsnivå?

-Här är jag lite bekymrad. Jag var själv i U19 VM final för mer än 10 år sedan och då gick snacket exakt likadant. Men klubblagen är inte organisatoriskt lika långt fram som i Sverige och på något sätt utvecklas inte de unga talangerna lika bra som i Sverige och Finland. Men det finns massor av duktiga, unga och målmedvetna spelare som lever för innebandyn i Tjeckien så jag hoppas de verkligen lyckas ta steget upp till A-landslagsspel, Då kan vi i framtiden utmana toppnationerna på allvar.

Det blev ”bara” kvartsfinal förra säsongen för Linköping - hur stor besvikelse var det?

-Vi ville alla mer, men vår säsong var upp och ner och vi hittade aldrig den där riktigt fina känslan. Dalen hade kanske inte det bästa laget på pappret men de vann över oss som ett bättre lag och det är något vi måste ta med oss in till denna säsong och försöka förbättra. Jag var verkligen besviken när vi försvann från slutspelet och det tog jättelång tid innan jag ens tittade på innebandy efter det.

Vad måste förbättras om ni skall gå längre denna säsong?

-Som jag sa så handlar mycket om att få ihop det som ett lag likt det vi hade när vi gick till SM-finalerna. Alla vet hur vi skall spela men vi måste jobba och hårdare och backa upp varandra för att få ut max. Sen måste vi hitta de bästa uppställningarna också. Kemi är det ord som bäst sammanfattar vad vi behöver denna säsong.

Nu har ni tappat några rutinerade spelare inte minst på backsifan (Anton Karlsson och Martin Hovlund) - hur ser du på lagbygget inför säsongen?

-Både Kakan och Hova är spelare som haft en stor roll i laghierarkin och dessutom varit några av de bästa backarna i SSL. Men Anton har vi varit beredda på att tappa under flera säsonger och jag hoppas detta öppnar upp för andra spelare att kliva in och ta chansen att visa hur bra de är. Vi får in Olli Laine vilket känns bra samtidigt som vi har flera unga backar som kan bli riktgt bra om vi ger de lite tid och rätt stöd.

Någon spelarna i laget du vill lyfta fram inför säsongen som man bör hålla ett öga på?

-Jag tror nye backen Olli Laine blir väldigt intressant att följa i Superligan, men även två unga backar som Filip Samuelsson och Emil Lögdberg tycker jag man ska kolla in.

Så vad tror du om årets SSL? Vilka lag är favoriter och ser du några lag som går framåt respektive bakåt?

-Jag är absolut inte den som har bäst koll på vad som hänt sen förra säsongen men känslan är väl att det ser rätt sig likt ut vad det gäller topplagen. Kanske kan derbygrupperna spela in mer vilka lag som tar sig till slutspel. Helsingborg är väl annars ett lag som ser ut att kunna bli bättre än förra säsongen, annars verkar de flesta lagen hålla ungefär samma nivå tycker jag.

Tack för snacket och lycka till!

Matej Jendrisak

  • Ålder: 30

  • Statistik i Linköping: 5 säsonger, 196 matcher och 264 poäng.

  • Meriter Linköping: Två SM-silver och två gånger utsedd till Superligans bäste center.

  • Landskamper: 117 A-landskamper och 10 st. U19 kamper för Tjeckien

  • Moderklubb: Torpedo Havirov