Onsdag
23 Mar 1 match
Fredag
25 Mar 1 match
Söndag
27 Mar 1 match
Torsdag
11 Aug 1 match
Fredag
12 Aug 1 match
Lördag
20 Aug 1 match
Fredag
26 Aug 1 match
Söndag
28 Aug 1 match
Torsdag
08 Sep 1 match
Söndag
11 Sep 1 match
Söndag
18 Sep 1 match
Tisdag
20 Sep 1 match
Söndag
25 Sep 1 match
Onsdag
28 Sep 1 match
Söndag
09 Okt 1 match
Lördag
15 Okt 1 match
Söndag
23 Okt 1 match
Lördag
19 Nov 1 match
Lördag
26 Nov 1 match
Lördag
03 Dec 1 match
Onsdag
07 Dec 1 match
Söndag
11 Dec 1 match
Lördag
17 Dec 1 match
Måndag
26 Dec 1 match
Torsdag
05 Jan 1 match
Söndag
08 Jan 1 match
Lördag
14 Jan 1 match
Lördag
21 Jan 1 match

VM uppehåll och Linköping är en poäng från serieledning

30 november 2021 09:48

Linköping har gjort en mer än godkänd insats när tio omgångar spelats av Superligan och ett längre VM uppehåll väntar. Det kanske fanns en del frågetecken inför säsongen efter relativt stor spelaromsättning och inledningen på SSL var aningen trevande. Men när David Gillek och hans mannar fick upp farten har i princip inget lag kunnat sätta stopp.


Endast en poäng bakom serieledande Storvreta och en tredjeplats i tabellen är frukten av tre högfungerande formationer kryddat med några individuella prestationer som sticker ut. Detta är David Gilleks första säsongsstart som ensam huvudtränare för Linköping och det har gått väldigt bra för Mullsjösonen så här långt.

Tung start vändes till formstark avslutning

Linköping fick visserligen en tung start när man överraskande förlorade i premiären mot Hagunda. Men därefter blev det två raka vinster i måstematcherna mot JIK och Sirius innan mungiporna for ned igen när det blev en klar förlust hemma mot Thorengruppen i fjärde omgången. Men med facit i hand var inte förlusten så anmärkningsvärd då Umelaget tagit alla på sängen och länge låg i tabelltopp under hösten. Linköping studsade dock tillbaka direkt när man hemmavann mot mästarna Falun efter en fin taktiskt genomförd match. Efter det har det blivit mycket meriterande vinster på bortaplan mot Växjö, Mullsjö och Pixbo. Även Djurgården avfärdades enkelt precis innan uppehållet på hemmaplan. Enda lilla plumpen kom hemma mot Kalmarsund där det blev övertidsförlust efter en blek insats från båda lagen.

60% kvar och tuff avslutning på 2021 väntar

Denna säsong spelas SSL endast med dubbelmöten så närmare 40% av serien har nu faktiskt avverkats när VM väntar. För Linköpings del så avslutas sedan 2021 tufft då bortamöten med Storvreta (29/12) och Helsingborg (19/12) väntar samt hemmamatch mot Dalen (27/12) innan serien vänder. Men så här långt har Linköping visat att man trivs bra mot de bästa lagen.

Leo har glänst i målet

Tittar man på individuella spelarprestationer så här långt sticker flera saker ut. Målvakten Leo Torell Hagström med väldigt lite SSL rutin (några inhopp förra säsongen) fick ta över rollen som förstemålvakt tidigt på säsongen när Andreas Blom oturligt skadade sig. Leo har imponerat stort och är tillsammans med Dalens landslagsmeriterade Måns Parsjö Tegnér de förstamålvakter som har högst räddningsprocent i SSL (79,17%) efter tio omgångar.

Palmén poängspelare av rang

Även Simon Palmén måste lyftas. Palmén gör sin vana trogen poäng i en strid ström. Han har näst flest assist av alla spelare i ligan och en total åttondeplats i poängligan med sina åtta mål och 15 assist på tio matcher. Vad det gäller poängproduktion så finns även Oskar Seth (16 poäng) och Martin Karlsson (15 poäng) med högt i poängligan.

Olle och Almlöf vet var nätet finns

När det kommer till målproduktion sticker två spelare ut. Olle Abrahamsson har hittat tillbaka till målformen från förrförra säsongen och ligger högt i skytteligan med sina tolv gjorda mål. En annan fin tillgång Linköping har är William Almlöfs powerplayspel. Almlöf är bäst i hela ligan vad det gäller mål med en man mer på plan. Hela sex mål har det blivit och frågan är bara om och hur Almlöf kan komma in i fem mot fem spelet på samma sätt?

Hovlund och Alm utropstecken på olika nivåer

Tittar man på andra högpresterande spelare så gjorde stjärnbacken Oskar Hovlund en otrolig start på säsongen vilket trots det inte räckte till en plats i den svenska VM truppen. Tyvärr skadade sig ”Ogge” i näst sista matchen innan uppehållet och får nu sikta på återkomst efter VM. Matej Jendrisak har likt ett ånglok tuffat i gång efter sitt skadeelände och hans blotta närvaro på planen har gett hela laget en helt annan trygghet. Av Linköpings ”doldisar” så är det Jesper Alm som snott mest rubriker på slutet. Jeppe har främst gjort sig känd som en grovjobbare som ibland placerats på olika positioner från match till match men nu på slutet har målskyttet lossnat som forward och mycket bra saker har hänt runt Alm.

God tillväxt på backsidan

Linköpings backsida ser intressant ut inför framtiden. Filip Samuelsson är ung och fortsatt under utveckling men är trots det väletablerad på SSL nivå och gör sin fjärde SSL säsong! Emil Lögdberg har också varit med flera säsonger och är definitivt redo för större utmaningar och bakom finns även unge Hampus Andersson (född 2004) som imponerade på försäsongen och är redo när som helst för SSL-spel. På forwardssidan gjorde Samuel Dahlberg Demir sitt första SSL mål precis innan uppehållet vilket bådar gott.

VM duon Rypar och Bischi har stängt ned de flesta

Nu stundar ett VM och tyvärr saknas representation i det svenska landslaget. Men backduon Nicola Bischofberger (Schweiz) och Josef Rypar (Tjeckien) finns med i VM och just dessa spelare har kanske stått för den allra största utvecklingen jämfört med föregående säsong. David Gillek parade ihop dessa landslagsbackar till matchen mot Falun vilket visade sig vara ett riktigt lyckodrag då de gått från klarhet till klarhet tillsammans efter det. Även Lukas Eldholm kommer att synas under VM i Danmarks rödvita dress. Eldholm har ofta huserat i Linköpings tredjeformation och har där balanserat och drivit den femman med bravur.

Först ett spännande VM men sedan får vi ta sikte på nästa hemmamamtch som är mötet med Dalen i mellandagarna (27 december) i Sporthallen!