5-1 ledning blev till en 5-7 förlust mot JIK

19 januari 2021 21:51

Många var det nog som redan räknat in tre nya poäng till Linköping efter en förstaperiod där hemmalaget var i en solklar 4-0 ledning mot ett svagt Jönköping. Men JIK tog successivt över mer och mer av matchen samtidigt som Linköping blev mer än lovligt passiva. Och när 3 x 20 minuter spelats stod det 5-7 (4-0, 1-2, 0-5) på Sporthallens resultattavla efter sex raka Jönköpingsmål.

Linköping dominerade helt första

Matchen inleddes dock på bästa sätt när Martin Karlsson satte matchens första skott i bortre krysset redan i andra minuten. Perioden var sedan helt i Linköpings ägo även om JIK skapade en del vassa målchanser. Deny Känzig gjorde 2-0, Simon Palmén 3-0 och innan perioden var slut hade Oskar Hagberg också hunnit med ett snyggt 4-0 mål. Linköping var väldigt effektiva samtidigt som JIK inte alls kom upp i nivå i sitt försvarsspel.

JIK åt sig in i matchen i andra

I andra perioden dämpade hemmalagets tempoövertag och JIK lyckades på nytt lura in Linköping i sitt tempo vilket gjorde så att gästerna sakta men säkert åt sig in i matchen. Därför var det inte ologiskt när JIK reducerade till 4-1 i powerplay mitt i perioden. Det väckte dock Linköping och Matej Jendrisak temporärt. Tjecken fixade nämligen en ny fyramålsledning när fem minuter återstod av perioden. Men avslutningen på perioden blev inte något bra med hemmaögon sett och lite av ett momentum i matchen. Först kom 5-2 på straff med en och en halv minut kvar och dessutom ramlade ytterligare en reducering in i slutminuten och JIK hade därmed skaffat sig häng inför tredje perioden.

JIK ville mest i tredje

Om Linköping tappade tempo i mittperioden så försvann nästan all puls i tredje. Känslan var att JIK hade bäst känsla i laget trots underläge och Linköping hade väldigt svårt att skapa bra chanser när ingen ville kliva in framför Jönköpingsmålet och vara besvärlig. I stället var det JIK som först gjorde 5-4 (i sjätte minuten) och mitt i perioden kom kvitteringen till 5-5. Men inte heller detta väckte Linköping som fortsatt lät JIK komma i chans efter chans och därför kom inte bortalagets ledningsmål efter 16:13 heller så överraskande.

Linköping vaknade (för) sent

Efter en time-out från hemmalaget med mindre än två minuter kvar såg man äntligen glöden i hemmalaget och Oskar Hovlund var ett stolpskott från att kvittera men istället kunde JIK punktera matchen med en ballongboll i tom bur när minuten återstod.