Lördag
10 Okt 1 match
Lördag
24 Okt 1 match
Onsdag
28 Okt 1 match
Söndag
01 Nov 1 match
Söndag
08 Nov 1 match
Onsdag
18 Nov 1 match
Söndag
22 Nov 1 match
Fredag
27 Nov 1 match
Onsdag
09 Dec 1 match
Söndag
13 Dec 1 match
Lördag
19 Dec 1 match
Söndag
27 Dec 1 match
Lördag
09 Jan 1 match
Lördag
16 Jan 1 match
Tisdag
19 Jan 1 match
Lördag
23 Jan 1 match
Onsdag
27 Jan 1 match
Lördag
30 Jan 1 match
Lördag
13 Feb 1 match
Onsdag
17 Feb 1 match
Söndag
21 Feb 1 match
Lördag
27 Feb 1 match
Onsdag
03 Mar 1 match
Lördag
06 Mar 1 match
Lördag
13 Mar 1 match

Deny Känzig om sin första tid i Linköping

4 januari 2021 11:39

Schweiziske landslagsforwarden Deny Känzig var en av två spelare från storlaget Viler-Ersigen som kom till Linköping och SSL till denna säsong. Nio mål på elva spelade SSL-matcher har det hunnit bli för den snabbe forwarden. Hur ser han själv på sin första halva säsong i Linköping?


-Jag tycker att det bara varit trevligt sedan jag kom till Sverige och klubben. Jag är en öppen person som gillar att träffa nya människor vilket hjälpt mig att snabbt komma in i laget och spelet. Men självklart var det en omställning i början även om det mesta faktiskt är sig likt om man jämför Schweiz och Sverige.

Vi hade en omröstning på Instagram vilken spelare fansen ville se mer av och du kom första där så jag gissar att du har en stor skara fans i Schweiz och innebandyvärlden?

-Jag gissar att mina vänner har stor inverkan här men det är många som följer mig och min innebandy efter att jag spelat i Viler vilket är det bästa laget i Schweiz och vi har vunnit många titlar de senaste åren. Sedan att jag funnits med i Schweiziska landslaget har också gjort att fler vet vem jag är utanför Schweiz.

Halva grundserien är avverkad hur nöjd är du med din första tid i Linköping och Superligan?

-Det har varit en del upp och ned måsta jag säga. Jag är ju en spelare som brukar göra mycket poäng och jag vill hitta en jämnhet där för nu har det varit mer att målen har kommit i några matcher på raken och sedan har jag gått poänglös i några matcher efter varandra. Men jag känner att mitt självförtroende växer hela tiden så jag hoppas att jag kommer ha en ännu större roll i en första eller andraformation i Linköping framöver.

Hur kom det sig att det blev en flytt till Sverige och Linköping just nu?

-Jag kände att det var naturligt nästa steg i karriären. Jag hade varit med och vunnit det mesta i Schweiz med Viler så jag ville känna på att få spela i den bästa ligan i världen och få visa vad jag kan samtidigt möta de allra bästa spelarna varje vecka. Så när Linköping dök upp och var intresserade kände jag att det var ett bra läge att prova Superligan.

Och då är ju en naturlig följdfråga hur du ser på de olika ligorna nu när du varit i Linköping ett tag?

-Det är framförallt det fysiska spelet i Sverige som skiljer ligorna åt. Nu var ju vi i Viler relativt vana att det var många lag i Schweiz som försökte trycka till oss med fysiskt spel för att de skulle ha en chans. Men att möta fysiskt starka backar i Superligan som t.ex. Robin Nilsberth i Storvreta är en rejäl utmaning. Sen tycker jag även generellt att den individuella skickligheten är större i Sverige om man tittar på alla lag i ligan och inte bara topplagen.

Johan Astbrant lämnade och nu är David Gillek ensam headcoach sedan ett tag tillbaka – hur har det påverkat dig och laget?

-Jag känner att Gillek har stort förtroende för mig och det är precis vad jag behöver i nuläget för att kunna leverera. Det blir lite enklare att ta in en tränares instruktioner annars är risken att det blir två sätt att spela på om man lyssnar på båda. Men jag måste också lägga till att jag absolut inte hade något problem med Astbrant och han som tränare var ju en av anledningarna att jag valde att komma just till Linköping från början.

Så hur ser du på lagets insats när elva omgångar spelats?

-Jag tycker att vi har ett så pass bra spel och lag att vi ska kunna nå stora framgångar denna säsong även om vi fortsatt har mer att bevisa. Jag tycker vi presterat lite för ojämnt. Vi hade till exempel tre mindre bra matcher på raken mot Kalmarsund, Fagerhult och Jönköping men sedan studsade vi tillbaka med vinster mot Växjö och Pixbo och då visat vad vi går för. Så kan vi bara undvika dalarna i vårt spel så kan denna säsong bli riktigt bra för oss.

Du missade stora delar av förra säsongen i Viler på grund av skada – hur har det påverkat dig?

-Ja, jag var handskadad och missade tre månader av grundserien vilket var frustrerande. Men sedan var jag tillbaka lagom till slutet av säsongen och kunde prestera och denna säsong har inte skadan påverkat mig alls skulle jag säga.

Du var målskytt i bronsmatchen i senaste VM när ditt Schweiz säkrade tredjeplatsen – hur mycket tänker du på landslaget och VM spel i slutet av detta år?

-VM i Prag 2018 var galet kul. Det var över 16 000 på läktarna när vi mötte Tjeckien I bronsmatchen och det är något man verkligen vill uppleva igen. Jag snackade en del med David Jansson (schweiziska förbundskaptenen) innan jag flyttade till Linköping och att flytten skulle hjälpa mig att utveckla mig ytterligare som spelare att komma till Sverige. Så VM är ett av mina viktigaste mål helt klart!

Deny Känzig

  • Ålder: 24
  • Postion: Forward
  • Stats Linköping: 11 matcher – 9 mål och 3 assist
  • Landslag: 33 A-kamper och 34 poäng för Schweiz ( 7 poäng på 5 VM matcher 2018).

Linköping ligger just nu femma i SSL och möter Jönköping hemma på onsdag 6/1 i första matchen 2021!