29 Mar 1 match

Vinst med minsta marginal mot Visby

4 mars 2020 22:13

Linköping vann med 4-3 (0-2, 3-1, 1-0) mot Visby men det satt rejält hårt åt och slutminuten blev högdramatisk i Linköpings Sporthall. Tack vare Oskar Hovlund matchavgörande 4-3 mål i tredje perioden tog Linköping tre viktiga poäng i kampen om slutspelsplatserna samtidigt som resultatet betydde att Visby får ta klivet ned i allsvenskan.

Jumbon Visby med sitt man mot man spel ställde till det rejält för Linköping och det dröjde ända till mitten av matchen innan Linköping spräckte målnollan. Hemmalaget fick därefter slita hårt hela matchen för att kunna betvinga Visby.

Fram och tillbaka i första

Inledningen på matchen blev rejält svängig med mängder av målchanser åt båda håll som det ofta blir när ett av lagen spelar man mot man försvar. Visby utnyttjade detta spelet bäst och gjorde tidigt 1-0. Linköping bjöds på stora ytor och fick flera klara omställningslägen men skärpan saknades helt i hemmalagets avslut. Linköpingsmålvakten Andreas Blom fick dessutom göra flera kvalificerade räddningar för att inte Visbys ledning skulle utökas när Linköping gick på full offensiv och gästerna kontrade. Visbys 2-0 mål efter knappt 15 minuter var därför inte helt ologiskt. Därefter inga fler mål i perioden.

Det lossnade till slut i andra

Första halvan av andra perioden påminde starkt om första perioden. Linköping slet och slet för att få in bollen och Visby fortsatte att sticka upp i farliga kontringar. Efter mer än halva matchen spräckte Linköping till slut nollan. Det var Olli Laine som skickade in 1-2 reduceringen i spel 4 mot 4. Men Visby fortsatte att skapa chanser och Gonzalez Palm lirkade dit 1-3 med mindre än fem minuter kvar av mittperioden. Linköping var då under rejäl press. Som tur är har Linköping Matej Jendrisak! Matej svarade relativt snabbt på Visbymålet när han från nära håll gjorde 2-3 då Visby väntade på att få en spelare utvisad. Linköpings urstarke center visade på nytt vägen med sitt 3-3 mål när endast 30 sekunder återstod av andra perioden.

Nervöst ända in i slutet*

Inledningen av tredje blev fortsatt oviss med chanser åt båda håll även om Linköping ägde mest boll och skapade mest chanser. Det var till slut Oskar Hovlund som var den som gjorde det viktiga 4-3 målet och Linköping var i ledningen för första gången i matchen. Fortsättningen av perioden blev ett ställningskrig där Linköping fortsatt fick slita med Visbys okonventionella spel och faktum var att gästerna hade flera chanser att kvittera. Visby som var tvingade att vinna för att ha en teoretisk chans att hänga kvar tog ut sin målvakt i slutminuterna och det var ett par bollar som var ruggigt nära att slinka in bakom Blom i hemmamålet.

Fint läge inför de två sista matcherna

Men Linköping fixade segern och därmed har laget ett mycket bra utgångsläge i kampen om slutspelsplatserna. Avståndet är nu fem poäng ned till Växjö på niondeplatsen med två matcher kvar. Kommande helg väntar Pixbo borta för Linköping innan man rundar av grundserien med slutspelsklara Kalmarsund hemma nästa lördag.