Söndag
20 Mar 1 match
Onsdag
23 Mar 1 match
Fredag
25 Mar 1 match
Söndag
27 Mar 1 match
Torsdag
11 Aug 1 match
Fredag
12 Aug 1 match
Lördag
20 Aug 1 match
Fredag
26 Aug 1 match
Söndag
28 Aug 1 match
Torsdag
08 Sep 1 match
Söndag
11 Sep 1 match
Söndag
18 Sep 1 match
Tisdag
20 Sep 1 match
Söndag
25 Sep 1 match
Onsdag
28 Sep 1 match
Söndag
09 Okt 1 match
Lördag
15 Okt 1 match
Söndag
23 Okt 1 match
Lördag
19 Nov 1 match
Lördag
26 Nov 1 match
Lördag
03 Dec 1 match
Onsdag
07 Dec 1 match
Söndag
11 Dec 1 match
Lördag
17 Dec 1 match
Måndag
26 Dec 1 match
Torsdag
05 Jan 1 match
Söndag
08 Jan 1 match
Lördag
14 Jan 1 match

Gillek om kvartsfinaluttåget och en säsongssammanfattning

31 mars 2022 11:31

Säsongen är över för Linköpings SSL-herrar sedan i söndags. Efter en stabil grundserie där man tidvis ledde serien så blev sedan Storvreta för tufft i kvartsfinalspelet. Med några dagars distans kollade vi läget med tränare David Gillek om hans syn på säsongen som varit och framtiden.


Har du kommit över förlusten mot Storvreta – och vad har du för analys av kvartsfinalmötena och att ni inte räckte till denna gång?

-Det har blivit några dagar med tomhet och viss bitterhet efter det att vi åkt ut såklart men nu är det på bättringsvägen och istället blickar jag framåt. Fyra av fem matcher mot Storvreta är ändå jämna där de vinner en match med uddamålet och två efter förlängning så de har definitivt marginalerna på sin sida denna gång. Vi gör det bra i defensiven i kvartsfinalerna tycker jag medan offensiven borde ha varit bättre och mer spetsighet hade krävts. Men Storvreta sätter sitt försvar och dessutom har de spelare som avgör i slutet av flera matcher så det är inte mycket att säga om.

Känslan var att Linköping började matchserien svagt speciellt i match 1 för att sedan spela upp sig och utmana fullt ut i de sista tre matcherna. Tankar runt det?

-Ja, första matchen är vi inte 100% redo. Vi står på hälarna och är inte förberedda på att Storvreta skulle komma ut och spela slutspelsinnebandy om man jämför med hur de uppträdde i grundserien. Från match fyra så ändrar vi både vårt offensiva och defensiva spel och får träff tycker jag. Men då står det redan 0-3 i matcher och givetvis var match tre en nyckelmatch där 1-2 istället för 0-3 var avgörande. Men i match fyra och fem gör vi det väldigt bra tycker jag.

Tittar man på spelarsidan så sticker William Almlöf (6 poäng på 5 matcher) och Jesper Alm (4 poäng) ut i poängprotokollet medan spelare som Palmén och Karlsson inte alls kom upp i samma poängnivå som i grundserien. Hovlund och Jendrisak är andra spelare som hittade en nivå till i slutspelet. Vad säger du om spelarinsatserna och att främst förstafemman blev lite för anonym jämfört med i grundserien?

-Ja,så är det och det är ju inte för att vara kritisk utan det är mer ett konstaterande att deras ledande poängspelare levererade bättre än våra. Vi hade behövt att dessa spelare hade kommit upp i en högre poängnivå om vi skulle kunnat utmana Storvreta. Dock spelade de upp sig klart i de sista matcherna

Har du hunnit analysera något om vad du som coach eller laget kunnat göra annorlunda för att kvartsfinalserien skulle sett annorlunda ut – då tänker jag både tidigare på säsongen samt under själva slutspelet?

-Det enkla svaret är att vi gör för lite mål. Dels är det svårare att göra mål i ett slutspel sen gjorde som sagt Stovreta en bra defensiv insats. De parkerade framför eget mål vilket gjorde det enormt trångt men vi försöka ändå att få in bollarna där i trängseln till en början. Från match fyra gick vi över till att ha mer längd i anfallen och avsluta mer utifrån vilket var klart bättre och något vi kanske borde ha gått över till i ett tidigare skede. Sedan har vi även en del individuella prestationer där Storvreta sätter dit sina lägen medan vi hade några helt avgörande fria lägen bland annat i match tre där bollarna inte gick in vilket blir avgörande.

1-4 denna säsong mot Storvreta och 1-4 förra säsongen mot Kalmarsund i kvartsfinalspelet. Du var inte ensam huvudansvarig hela säsongen i fjol men det måste ju ändå ses som två misslyckanden att ni inte är nära att störa dessa lag. Vad kan det bero på att ni inte räckt till i slutspelen och vad har du för idéer om förändringar?

-Jag tycker inte alls det går att jämföra dessa båda insatser. Mot Kalmarsund förra säsongen kom vi in på ett bananskal till slutspelet i sista omgången och är inte nära överhuvudtaget i bortamatcherna. Visst vi förlorar med samma siffror denna säsong men jag tycker vi tar ett rejält steg och står upp på ett helt annat sätt och med lite medstuds hade vi kunnat tagit det längre är min känsla. Men vi ville gå längre så visst måste vi analysera vad vi kan göra bättre kommande säsonger.

Tittar man på truppen så tappar ni Nicola Biscofberger och Ola Hyltén men det klart tyngsta tappet måste ju ändå vara målvakten Leo Torell Hagström som varit lagets och en av SSL:s klart bästa spelare denna säsong – vad säger du om truppläget framöver och dessa tapp?

-”Bischi” gör en riktigt bra andrasäsong efter att ha haft det tuffare första året. Ola kommer upp till SSL från division 1 vilket är en helt ny nivå för honom och gör det mycket bra. Sedan är detta två riktigt bra killar att ha att göra med. De ger alltid 100% på träning och skapar bra stämning runt sig så de blir saknade både på och på sidan av planen. Att Leo som enligt mig varit en av de absolut bästa målvakterna i SSL försvinner är givetvis jättesynd. Vi har försökt övertala honom om att det är innebandyn som gäller istället för studier men det har tyvärr inte lyckats. Men Leo har varit tydlig hela tiden med sina planer så det är bara att acceptera hans beslut.

En bra grundserie men kanske ett lite för svagt slutspel – vad vill du ge säsongen för betyg?

-Grundserien är riktigt bra där vi har chans på andraplatsen i slutomgången. Svackan på fyra matcher vi hade under grundserien var ju mycket beroende på skador och sjukdomar i laget. Slutspelet däremot är ju inte godkänt och givetvis var målet att ta oss längre. Sedan brukar man ju få lite lättare motstånd än Storvreta när man slutar topp-4 och jag skulle säga att deras erfarenhet och spetsspelare avgör.

Så vad händer härnäst med laget? Hur avslutar ni denna säsong och vad finns det för planering inför säsongen 22/23?

-Vi ses igen på måndag för utvärderingsmöte samt en del tester. Efter det får spelarna ansvara själva för träningen innan vi drar igång gemensamt i början av maj igen. För oss ledare samt sportchef är det ett jobb nu framöver att sätta truppen inför kommande säsong.

Och till slut hur tror du denna säsong slutar? – Vilka går vidare från semifinalerna och vilka lyfter bucklan i Avicii Arena?

-Jag tror att det lag av Falun eller Storvreta som vinner i semifinalen också vinner SM-guldet. Men där ser jag ändå Falun som favoriter och de som tar hem det till slut. I andra semin mellan Växjö och Kalmarsund tror jag det blir jämnt och att det kommer gå till sju matcher men där hemmaplansfördelen avgör och Växjö går till finalen.