Söndag
21 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Fredag
09 Feb 1 match
Måndag
19 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Fredag
22 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Tisdag
26 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

Kevin Söderling klar för Linköping - lämnar Sirius

11 maj 2022 11:20

Kevin Söderling är klar för spel i Linköping Innebandy. Den kraftfulle finske landslagsmannen har efter fem säsonger och totalt 150 poäng med Sirius i SSL valt att ”levla upp” tillsammans med Linköping där siktet är högt ställt för den rightfattade forwarden.


-Efter flera års intresse för att värva Kevin så känns det otroligt bra att han äntligen kommer dra på sig Linköpingströjan. Han är en toppspelare i SSL som kommer spetsa till vårt lag och definitivt bidra till att vi vinner fler matcher, säger Linköpingstränaren David Gillek om Söderling.

Berätta lite om hur du tänkt när du nu lämnar Sirius och Uppsala för att fortsätta spela i SSL med Linköping?

-Det har varit en hel del tankar innan jag beslutade mig för att lämna men jag har kommit fram till att jag vill fortsätta spela i SSL för att utvecklas. Och nu var det en bra tidpunkt för mig att ta nästa steg och Linköping passade bra eftersom det är ett lag som spelar slutspelsinnebandy varje säsong och jag behöver tuffa matcher som utmaning för att fortsätta utvecklas, säger Söderling.

Linköping har du ju givetvis mött en massa gånger genom åren - så hur vill du beskriva ditt nya lag?

-Det är ett lag med en bra offensiv och det är alltid tunga att möta. Linköping är bra med boll och lyckas ofta sätta tryck i anfallszon. Det som jag tänkte på denna säsong var att de också blivit ett riktigt bra kontringslag så det är ett ännu mer komplett lag nu skulle jag säga.

Du studerar till läkare så har en flytt och byte av stad gjort det hela mer komplext?

-Ja och jag har varit väldigt tydlig med att jag måste få ihop mina studier med att fortsätta spela elitinnebandy då det ju finns ett liv efter innebandyn också. Jag har bara ett år kvar till min läkarexamen så det har absolut varit en hel del pusslande med Uppsala universitet för att en övergång skulle vara genomförbar. Men nu finns det en plan för hur det skall gå till så jag får tacka Linköping som fått vänta på att allt skulle lösa sig och att ett klubbyte skulle vara möjligt.

Du kommer från en turbulent säsong med Sirius där du ändå levererade din poängbästa säsong sedan du flyttade till Sverige (35 poäng på 26 matcher) – hur ser du tillbaka på din säsong?

-Ja, det var väldigt struligt fram till jul och sedan lugnade det ned sig lite och vi spelade bättre. Men det var den klart tyngsta säsong jag gått genom och att vi åkte ur SSL var absolut inte vad vi förväntat oss inför säsongen. För egen del så blev det en extra jobbig säsong då jag var en av spelarna som fick mycket förtroende och speltid och dessutom skulle vara en av de ledande spelarna i laget och att då inte nå upp till den nivå jag borde med tanke på min roll. Men man lär sig förhoppningsvis något av detta också trots att det var tungt på planen.

Du har 13 A-kamper för Finland på ditt CV men det var nu några år sedan (2019 senast) du representerade ditt land – tror du att ditt byte till Linköping kan göra att du hittar tillbaka till landslaget?

-Absolut är mitt mål att ta mig tillbaka till landslaget. Jag vet att de finska förbundskaptenerna vill ha med spelare i truppen som spelat de viktiga matcherna och med Linköping blir detta möjligt. Så om jag bevisar att jag kan prestera i de viktiga matcher och speciellt då i ett slutspel så bör mina landslagschanser definitivt öka.

Många har ju sett ditt fina spel i Sporthallen de senaste säsongerna men kan du ändå beskriva din spelstil och vad dina styrkor på en innebandyplan är?

-Jag skulle beskriva mig som en hårt jobbande forward som vill bidra med bra fart och som har mina styrkor i offensiven och gillar kontringsspel. Men de senaste säsongerna har jag tagit kliv även i mitt defensiva spel och jag vill se mig själv som en spelare som i slutet av en viktig match ska kunna vara med på planen både om det krävs mål framåt eller om det behövs stängas ned i ett 6 mot 5 spel.

Linköping har ju siktet inställt på att ta upp kampen och slåss om guldet – hur ser du på dessa möjligheter?

-Jag hade inte hoppat på detta klubbytet om jag inte trott att det skulle kunna bära mot toppen. Linköping gjorde en bra grundserie när man slutade fyra i tabellen. Att man trots det fick möta Storvreta i kvartsfinalen hör ju inte till vanligheterna. Det ser ut som Linköping har i stort sett samma trupp som denna säsong men där bland annat jag ska komma in och bidra så vi tar ytterligare ett kliv uppåt kommande säsong.

-Kevin är en spelare vi följt länge och försökt få till Linköping. Han är en ambitiös spelare både på och utanför planen och med honom får vi ytterligare spets i truppen för att ta upp kampen om medaljerna, säger Linköpings sportchef Johan Fredriksson om sin senaste påskrift.

Kevin Söderling

  • SSL: 5 säsonger, 150 matcher och 150 poäng
  • Landslag: 5 A-landskamper för Finland
  • Ålder: 26 år (född 1996)
  • Moderklubb: HIFK, Helsinki, Finland