Söndag
21 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Fredag
09 Feb 1 match
Måndag
19 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Fredag
22 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Tisdag
26 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

Inför kvartsfinalerna mot Växjö - Astbrant kommenterar

15 mars 2018 10:11
SSL HERR

I kväll 18:40 drar det i gång i Sporthallen och ordkriget har redan eskalerat mellan Linköpingstränaren Johan Astbrant och Växjös Niklas Nordén. Det kommer garanterat blir en fysisk kvartsfinalserie mellan två lag som vet vad som krävs för att gå långt i ett SM-slutspel. Vem är kyligast och vem har flest ess rockärmen? Vi tog ett snack med coach Astbrant.


Hur är känslan inför kvällens match?

-Det är otroligt kul att det drar i gång nu och känslan inför matcherna mot Växjö är bara bra!

Kan du mönstra ordinarie lag till kvällens match?

-Tyvärr visade det sig att Jesper Alm bröt ett ben i handen mot Falun, så han blir borta hela slutspelet. I övrigt har vi alla spelare tillbaka och tillgängliga för spel.

Mycket tyder på att denna matchserie kommer att avgöras i ”special teams” – hur ser du på det?

-Det blir extremt viktigt och vi går in till slutspelet med bra självförtroende i powerplay och boxplay. Vi var bäst av alla i boxplay i grundserien och slutade trea i powerplaystatistiken. Sen vet jag att slutspel är något annat än grundserien, men jag har stora förhoppningar att vi kan fortsätta vara starka i special teams i slutspelet, säger Astbrant.

Vad tror du kommer att avgöra denna kvartsfinalserie?

-Vi vet att det kommer bli en extremt tight matchserie och vi måste vara duktiga att vårda bollen. Växjö ligger väldigt lågt i sitt försvarsspel och går på snabba omställningar så det handlar om att inte ge dem dessa chanser samtidigt som vi utnyttjar våra chanser framåt.

Målvaktsfrågan är ju som vanligt central i ett slutspel – både er egna och motståndarna.

-För vår del vet vi att vi har två målvakter som kan vinna matcher åt oss. Jonas Gustafsson har ju varit borta ett par veckor på grund av sjukdom men är nu åter i träning och med i truppen. Robin Laakso har vana från slutspel och är den som står i kväll och det känner vi oss oerhört trygga med. Vi har valt att inte lägga för mycket fokus på Växjös målvakt Kosonen. Vi vet att det är en världsmålvakt som höjer sig i viktiga matcher även om statistiken denna säsong visat en mer mänsklig sida.

Linköping gjorde inför säsongen en hel del förändringar både vad det gäller truppen och vilket spelsystem man använder. Förhoppningen var att detta skulle slå väl ut på längre sikt men redan denna säsong har laget visat att framförallt det offensiva spelet har utvecklats rejält. Mycket mål framåt, många Linköpingsspelare högt i poängligan är bara några av effekterna vi kunnat se.

Nu ställs laget för nästa stora utmaning när Växjö väntar i kvartsfinalspelet. Lagen har inte möts i ett slutspel innan och i princip allt tyder på en väldigt jämn och oviss matchserie. En ynka poäng skilde lagen åt efter 32 spelade omgångar.

Efter två raka SM-finaler så åkte ju Linköping ut i kvartsfinalspelet mot Mullsjö förra säsongen. Men någon som drog nytta av att Mullsjö manglats i sju matcher mot Linköping var Växjö. Smålänningarna vann nämligen över Mullsjö i semin och tog sig till SM-finalen. I finalen var dock Falun för svåra. Vilket av lagen lag får nu chansen att nå en ny SM-final?

Inbördes möten denna säsong:

Förra säsongen när Växjö nådde SM-final så vann Linköping samtliga tre möten med Växjö… Denna säsong är det i stället Vipers som tagit hem alla tre matcher. I båda matcherna i Sporthallen har Växjö gått ifrån till 2-0 i första perioden och sedan utökat till 3-0 direkt i andra perioden. Därefter har Linköping hamnat i ett läge där man fått jaga, vilket passar Växjö bra. Så det gäller att inte släppa iväg Vipers resultatmässigt. Bortafighten denna säsong i Fortknox Arena avgjordes i slutsekunden när Växjö satte ett frislag för vinst.

-Marginalerna är väldigt små i våra möten och inget som känns så betydelsefullt nu när vi går in i slutspelet, säger Astbrant.

Motståndarkollen Växjö:

Växjö har inga spelare med i den absoluta poängtoppen men tar man i stället en titt på topp-8 i utvisningsligan så är fyra spelare från smålandsklubben… Johan Roos slutade 1:a med 48 utvisningsminuter närmast skuggad av lagkamrat Jesper Sankell med 44 utvisnings minuter. Håller detta i sig lär Linköping få praktisera en hel del powerplay den närmaste tiden. Det Växjö också har är en världsmålvakt i finska landslagsmålvakten Eero Kosonen som kan rädda kvar laget även när det ser mörkt ut. Så Linköpings poängspelare behöver hitta Kososnens få luckor för att göra mål.

Kvartsfinal 1 Linköping – Växjö i kväll 18:40 Linköpings Sporthall

Köp biljetter här på hemsidan och undvik kö innan match!