Söndag
21 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Fredag
09 Feb 1 match
Måndag
19 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Fredag
22 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Tisdag
26 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

SSL:s bäste center siktar på ett nytt kanonår

25 juli 2018 11:32
SSL herr

Matej Jendrisak av många ansedd som världens bäste center ser nu fram mot sin femte säsong i Linköping, en säsong som också innebär ett VM på hemmaplan i Prag. Men för första gången någonsin åkte slitstarke Jendrisak på en skada vilket innebar operation direkt efter säsongen och därefter en lång tids rehab. Men inget stoppar centerbjässen som nu siktar på att vara starkare och bättre än någonsin.


Du ådrog dig en smäll mot Örebro i slutet av grundserien förra säsongen - visste du direkt att det handlade om en allvarlig knäskada?

-Nej, det är sådana smällar som händer hela tiden i innebandy och först trodde jag att det bara var en vridning. Men på kvällen började jag få mer ont och då blev jag orolig och då kollade vi upp skadan ordentligt.

Du hade en skadad menisk - men du spelade ändå hela slutspelet!

-Jag ville verkligen vara med under slutspelet och jag visste att skadan inte kunde förvärras av att jag spelade. Det gick OK när jag hade full adrenalinpåverkan under matcherna även om skadan kändes värre och värre under slutspelets gång. Dessutom kunde jag inte träna någonting efter skadan utan jag spelade bara matcherna, vilket såklart påverkade en del.

Du opererades i maj - hur har rehabtiden varit?

-Jag började träna rörlighet bara två dagar efter operationen och styrketräning en vecka senare. I princip har jag tränat hårdare än någonsin även om det inte handlat om träning med klubba och boll så klart.

Hur har rehabiliteringen gått - när tror du att du kan vara klar för att spela match igen?

-Det är alltid svårt att svara på men allt går enligt planen och jag hoppas kunna börja träna lätt innebandy om ungefär två veckor från nu. Sen när jag är redo för matchspel får vi se.

Det var din första mer allvarliga skada i karriären - hur tror du att det har påverkat dig?

-Det var ju ändå bra timing om man kan säga så då jag inte missade någonting av säsongen på grund av skadan. Det hade känts tyngre om jag missat slutspelet eller inte kunde vara med kommande säsongsstart. Så skadan har inte påverkat mig speciellt mycket skulle jag säga.

Förra säsongen slutade på nytt med att du utsågs till bäste centern i världens bästa liga (Svenska Superligan) - vad betyder utmärkelser av den typen för dig?

-Det är givetvis alltid uppskattat att få denna typ av utmärkelser och det var en fin punkt på en bra säsong för oss. Jag kom ändå till Superligan som 25-åring och rankades då inte som någon superstjärna så jag är väldigt nöjd att jag har utvecklats så mycket och att jag har fått detta stora pris två gånger. Men samtidigt så betyder det att jag måste jobba ännu hårdare framöver för att bibehålla min plats på toppen i ligan-

Du har till denna säsong fått ordentlig konkurrens eller sparring på centerplatsen om man så vill av svenska landslagets Simon Palmén - hur tänker du runt det?

-Nu har jag ju inte hunnit träna innebandy ännu med våras nya spelare. Simon är duktig det vet jag sedan innan och det är alltid uppskattat att få en bra konkurrens på träningarna. Nu har vi 20 riktigt bra spelare i truppen och vi kommer att få tre högklassiga femmor vilket kommer att hjälpa oss mycket kommande säsong.

Sen ansluter ju även en Tjeckisk landslagskollega i unge backen Ondrej Nemecek till laget

-Vi har spelat i samma formation i landslaget och Ondrej har alla möjligheter att bli en av de bästa backarna i Superligan om han fortsätter att utvecklas på samma sätt. Så att han nu kommer till Linköping är väldigt bra för laget och självklart kul för mig att få en landsman i laget som man kan snacka lite Tjeckiska med i bland.

Sen gissar jag att en av din karriärs största händelser är hemma-VM i Prag i december - vad tror du om turneringen och era chanser att nå medalj?

-Det ska bli riktigt kul! Jag tror att vi kan överraska i VM inte minst med tanke på att vi kommer få ett enormt stöd från läktarna även om vi självklart har några lag framför oss just nu. Det handlar om att vara på topp under några få dagar och lyckas man pricka in en topp till en eventuell semifinal kan vad som helst hända. För egen del så har jag tyvärr missat en hel del av landslagets förberedelser på grund av skadan och där kommer jag få jobba för att komma i fatt.

Så vad tror du om ert lagbygge inför kommande säsong - kan ni störa topptippade Falun och Storvreta?

-Det är alltid tufft att gå in som storfavoriter då det inte finns några utrymmen för misslyckanden och för vår del passar det bra att vara lite av en underdog. Vi har en stark trupp och stämningen i laget är toppen, så jag tycker vi är i en bra position för att slåss om topplatserna.

Fakta Matej Jendrisak

  • Ålder: 29 (född 1989)

  • SSL med Linköping: Blir femte säsongen - 154 matcher, 222 poäng (124 mål och 98 assist), 74 utvisningsminuter

  • Landskamper: 104 A-landskamper (123 poäng) för Tjeckien.

  • Meriter: Dubbla VM brons med Tjeckien och dubbla SM silver med Linköping

  • Utsedd till Svenska Superligans bäste center de två senaste säsongerna