Söndag
13 Dec 1 match
Lördag
19 Dec 1 match
Söndag
27 Dec 1 match
Lördag
16 Jan 1 match
Tisdag
19 Jan 1 match
Lördag
23 Jan 1 match
Onsdag
27 Jan 1 match
Lördag
30 Jan 1 match
Lördag
13 Feb 1 match
Onsdag
17 Feb 1 match
Söndag
21 Feb 1 match
Onsdag
24 Feb 1 match
Lördag
27 Feb 1 match
Onsdag
03 Mar 1 match
Lördag
06 Mar 1 match
Lördag
13 Mar 1 match

Oskar Hovlund – landslagscenter

22 januari 2021 15:28

Oskar Hovlund är uttagen som center när de nya förbundskaptenerna presenterade sin första trupp i veckan. Vad säger han om det nya landslaget, kommande VM i Finland samt vad som nu gäller för Linköping innan landslagsuppehållet?


Första av allt grattis – du är uttagen till landslagslägret i Västerås 4-7 februari – dina tankar runt det?

-Tack, det är alltid kul och en stor ära att bli uttagen till landslaget.

Niklas Nordén och Thomas Brottman är nya förbundskaptener efter Mikael Hill – hur tror du att det kommer påverka landslaget vad det gäller samlingar, truppen och spelsystem?

-Nordén har funnits med lite runt landslaget nu på slutet men annars har jag inte så bra koll på dem än. Men med tanke på det de har uppnått med sina respektive klubblag så är jag övertygad om att det kommer bli jättebra. Sen blir det en tuff uppgift både för dem och oss spelare att hinna förbereda oss fullt ut speciellt nu när det är VM år. De vill sätta sin prägel och hinna testa lite spelare och det är inte så många samlingar och dessutom vet man inte hur det blir med matcher med tanke på Corona. Träningar och samlingar i all ära men det är ju matcher som behövs så vi får hålla tummarna att vi får spela landskamper inom kort.

Truppen saknar ett par tunga namn som Rasmus Enström, Tobbe Gustafsson, Nilberth och Rudd – men vår egen Martin Karlsson finns med – din kommentar runt truppen och att nu Marre finns med i landslaget igen.

-Jag antar att Nordén och Brottman vill testa och se lite nya spelare i landslaget och de som funnits med i många år har de nog rätt bra koll på ändå och vet var de har. Det är jättekul och välförtjänt att Marre nu finns med. Han har varit vår bästa spelare den här säsongen så det känns helt rätt och välförtjänt att han är uttagen.

Nu gillar du ju att gå på offensiven som back men att du är uttagen som center till lägret – vad har du fått veta om det?

-Än så länge har jag bara sett det på papper när truppen släpptes och inget vi pratat om än. Men jag gissar som sagt att de vill testa lite nytt och inte spika alla positioner till en början. För min del är det inga konstigheter att spela center. Jag har gjort det innan så lite koll har jag på rollen.

VM som ju flyttades skall nu avgöras i slutet av 2021 i Finland – hur mycket av dina tankar har du i dagsläget på att komma med till VM?

-Det är kanske inget jag tänker på dagligen utan jag fokuserar stenhårt på klubblaget och göra mitt bästa där varje dag. Men självklart så är man ju intresserad av att se vilka som är uttagna och så vidare när det närmar sig landslagets truppsläpp. Men nu i januari är det väldigt mycket viktiga matcher med Linköping så jag tar det först och när det blir landslagssamling i februari flyttar jag fokus helt och hållet dit.

Flyttar vi till klubblaget så gjorde ni först en kanonmatch mot Mullsjö och sedan gick ni upp i en 4-0 ledning mot JIK – men sedan hände något med laget och ni tappade till en 5-7 förlust. Vad är din analys efter matchen mot Jönköping?

-Vi inleder lika bra mot JIK som mot Mullsjö och i första perioden är vi riktigt bra. Men sedan faller vi in i jag vet inte vad? Vi slutar anfalla och låter dem få spela ut och äga matchen. Det gick kanske för lätt i första perioden och vi slappnar av och då small det. Sen när vi till slut vaknade till så hade det gått för långt och de hade tagit över matchen. Det är absolut inte OK att uppträda som vi gjorde mot Jönköping och det vet vi om.

Innan landslagsuppehållet i början av februari möter ni nu tre lag på rad som slåss för sin SSL-existens (Höllviken, Sirius och Thorengruppen) – vad innebär detta och hur viktigt är det att ni plockar nio poäng i dessa matcher?

-Visst är det så att vi ska ta nio poäng i dessa matcher om man tittar på vårt lag jämfört med dessa tre. Men vi skulle även vunnit mot JIK och det gjorde vi ju inte så vi kan absolut inte tro att vi kan ställa in skorna i någon match så bra är alla lag i SSL. Sirius var ju t.ex. nära att ta poäng mot Falun för ett tag sedan så vi lär få jobba stenhårt för att vinna i dessa matcher.

Det är jämnt i SSL-tabellen speciellt platserna 3 till 9. Kalmarsund i topp, Storvreta åkte på storförlust i går, Falun ligger trea och det var länge sedan det kändes så öppet – håller du med och vad betyder det inför våren?

-Det är riktigt tight i tabellen och det vet vi om. Det går inte att komma till någon match och gå för 80% oavsett om lagen ligger långt ned i tabellen utan vi måste se varje match som en final om vi först och främst ska till slutspel. Nu torskade vi mot Jönköping och då blir matchen mot Höllviken i morgon superviktig. Hade vi i stället vunnit så hade vi kunnat gå in lite mer avslappnade men nu får vi skylla oss själva. Men nu tänker vi bara framåt och siktar på en hög placering i tabellen.

Höllviken borta i morgon lördag – hur ska ni ta er an den uppgiften för att vinna?

-Åker vi ner dit och gör vad vi ska och följer den plan vi pratat om i veckan så vinner vi – vi är ett bättre lag än Höllviken. Men det är tidig avresa och en lång bussresa så alla måste vara väl förberedda om det ska gå vägen. Spelmässigt måste vi ta tag i matchen och vilja anfalla – det är kul att göra mål.